Agrárfórumot tartottak Kolozsváron

Agrárfórumot tartottak Kolozsváron

Közel száz Kolozs és Szilágy megyei gazdálkodó és polgármester, önkormányzati képviselő vett részt tegnap a kolozsvári Bánffy-palotában szervezetett agrárfórumon.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnökének köszöntője után Rácz Béla egyetemi adjunktus Románia aktuális gazdasági és energiapolitikai helyzetét elemezte.

Ezt követően Barabási Antal Szabolcs, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium államtitkára ismertette a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó nemzeti stratégiai tervet, amelynek keretében Romániának 15,8 milliárd euró áll rendelkezésére mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre. Az első kiírások jövő év májusában, júniusában fognak megjelenni.

Kulcsfontosságú számunkra, hogy a mezőgazdaságba, illetve a vidékfejlesztésre a lehető legnagyobb forrásösszeg érkezzen a jövőben Kolozs megyébe, és ezeknek a lehívására fel kell készülnünk. Számos kérdés, javaslat hangzott el a jelenlevők részéről és rendkívül hasznos tapasztalatcserének bizonyult a találkozó, ezért jövő év elején újabb agrárfórum megszervezésében egyeztünk meg az államtitkár úrral a pályázati programok véglegessé válása alkalmával. Örvendetes, hogy ekkora érdeklődésének örvendett a tanácskozás, hogy ilyen sokan eljöttek és köszönjük a mérai Tamás Gyula Általános Iskola tanulóinak az ünnepi műsort– mondta el Vákár István, az esemény főszervezője.

kapcsolódó

Hírlevél