A szórványközösségek javát is szolgálja a kormányzati szerepvállalás

A szórványközösségek javát is szolgálja a kormányzati szerepvállalás

A szórványban élő magyar közösségeknek is előnyére válik az RMDSZ kormányzati szerepvállalása, ezt mutatják az elmúlt két évben elért eredmények. Az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének küldöttei pénteken délután, Petrozsényban a Megyei Képviselők Tanácsának (MKT) bővített ülésén indították el azt a megyei konzultációt, amely a kormányzati szerepvállalás és a következő időszak teendőinek kijelölésével kapcsolatos. Az elkövetkező időszakban találkozósorozatokat, fórumokat szerveznek Hunyad megye magyarok által lakott településein. 

Az a célunk, hogy a következő hetekben minél több Hunyad megyei családhoz elérjünk, hogy személyesen találkozzunk, beszélgessünk minél több magyar emberrel, hogy feltérképezzük szórványközösségünk elvárásait, igényeit, a mindennapi tapasztalatokat, gondokat, és ez alapján határozzuk meg az elkövetkező időszak feladatait” – emelte ki Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke, EP-képviselő, aki rámutatott arra is, hogy a Szövetség nehéz időszakban vállalta a kormányzati szerepvállalást. „Egymást átfedő válságok sorával kellett és kell megküzdenünk, nehéz és kiszámíthatatlan körülmények között vállalta az RMDSZ, hogy közösségünk érdekében részt vesz a kormányzásban. Ugyanakkor a válságokkal teli helyzet közepette azzal is tisztában kell lennünk, hogy soha nem állt az ország rendelkezésére ennyi európai uniós finanszírozási lehetőség, mint most, éppen ezért joggal mondjuk, hogy a felzárkózás évtizedében vagyunk. A Kohéziós Alapok, a Helyreállítási Terv, a Közös Agrárpolitika, a REPowerEU, a Modernizációs- és a Méltányos Átállási Alap forrásai több mint 100 milliárd eurót biztosít a modernizációs és fejlesztési célokra. Ez óriási lehetőség, éppen ezért a következő időszaknak, a 2024-es választási évnek tétje az, hogy fel tudjuk-e hatékonyan használni ezeket az uniós pénzeket. Az RMDSZ-nek az a célja, hogy a romániai magyar közösség részese legyen a modernizációnak, hogy ki tudja venni a részét ebből nagymértékű fejlesztésből, hogy szülőföldünk épüljön, hogy közösségünk gyarapodjon” – hangsúlyozta Winkler Gyula.

Széll Lőrincz alprefektus, az RMDSZ Hunyad megyei ügyvezető elnöke az elmúlt két év eredményeit foglalta össze, majd a megyei konzultáció szervezési kérdéseiről, gyakorlati menetéről beszélt. Kacsó-Doboly Izabella-Mária a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára az RMDSZ családpolitikával kapcsolatos kezdeményezéseket ismertette, kitérve a következő időszak kormányzati terveire is.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél