A közigazgatási minisztérium 15 millió lejjel segíti idén a közigazgatási egységek településrendezési tervének véglegesítését

A közigazgatási minisztérium 15 millió lejjel segíti idén a közigazgatási egységek településrendezési tervének véglegesítését

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium finanszírozást nyújt minden évben a települési tervek kidolgozására (Plan Urbanistic General). Az idei összköltségvetés 15 millió lej, és 397 közigazgatási egység – ebből 191 erdélyi – településrendezési tervének véglegesítésére költi a szaktárca az összeget – jelentette be Cseke Attila.

A miniszter rámutatott: a településrendezési terv a fejlesztés törvényes alapjául szolgál egy településen, annak alapján hagynak jóvá minden építkezést. A tervet pedig legtöbb tíz évente kell megújítania minden településnek, és a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium hagyja jóvá.

Ebben az évben, az előzőektől eltérően, a rendelkezésre álló finanszírozást azoknak a településeknek ítéli oda a szaktárca, amelyek a településrendezési terv véglegesítésére vállalkoztak. 918 finanszírozási kérés érkezett, és Románia 38 megyéjében 397 településnek ítélünk oda erőforrást, azoknak a településeknek, amelyek a terv véglegesítésére vállalkoztak. A frissített, elfogadott településrendezési terv kevesebb bürokráciát és több fejlesztést jelent minden településen” – hangsúlyozta Cseke Attila.   

A szaktárcavezető elmondta: a közigazgatási minisztérium által kezelt kormánytámogatás a helyi közösségeket segíti egy általános településrendezési terv kidolgozásában annak érdekében, hogy fejlettebb, zöldebb településeken éljünk. A tervek ugyanakkor az európai uniós finanszírozások lehívásához is szükségesek. 

kapcsolódó

Hírlevél