A gazdákra rótt többletterhek miatt az RMDSZ EP-képviselői nem támogatták a Természet-helyreállítási rendeletet

A gazdákra rótt többletterhek miatt az RMDSZ EP-képviselői nem támogatták a Természet-helyreállítási rendeletet

Az RMDSZ támogatja a biológiai sokféleség megőrzését, a természet védelmét és az európai klímacélok elérését, viszont a Szövetség európai parlamenti képviselői szerint az Európai Bizottság (EB) javaslata erre nem alkalmas. Véleményük szerint az EB folytatja az elmúlt két év alatt elkezdett túlszabályozást, a környezetvédelem területét érintően már több mint harminc jogszabályt fogadtak el négy év alatt. A javaslatok ezúttal az európai gazdákra rónak terheket. A jogszabály a mezőgazdasági területeket az 1950-es éveknek megfelelő méretre zsugorítaná, amely negatív hatással lenne a vidékre, a gazdákra és családjaik megélhetésére.

Az Európai Néppárt képviselőcsoportja ellenezte a természet helyreállításáról szóló javaslatot, és arra kérte Frans Timmermans biztost, vonja vissza a javaslatot, készítsen hozzá hatástanulmányt, és dolgozza át. A javaslatot előzőleg az EP mezőgazdasági és halászati, valamint a környezetvédelmi bizottsága elutasította. Az RMDSZ EP-képviselői leszögezték, hogy a gyorsaság és látványosság ellenében minőségi és működőképes szabályozásra van szükség, ezért elutasították az EB javaslatát és – többek között – belgiumi, hollandiai és franciaországi kollégáikkal közösen európai szabályozási moratórium bevezetését javasolták.

Winkler Gyula EP-képviselő úgy fogalmazott: „amennyiben életbe léptetik a jogszabályt, az tönkreteheti a mezőgazdaságot, veszélyezteti az élelmezésbiztonságot, az árak emelkedéséhez és inflációhoz vezet. Európa nehéz helyzetben van, nem kísérletezhetünk, kötelességünk elutasítani mindenféle populista javaslatot, még akkor is, ha az magától az Európai Bizottság zöld megállapodás felelősétől származik.”

Vincze Loránt EP-képviselő kiemelte: „meghallgattuk az erdélyi gazdákat, akik átláthatóbb és egyszerűbb szabályozást kértek, nem újabb és újabb rendelkezéseket, amelyek alkalmazását végül nekik kell megfizetniük, a természet helyreállításáról szóló törvény alkalmazásához ugyanis a Bizottság nem rendelt pénzt. Az új agrárpolitika és a többi szabályozás nagyon sok újdonságot tartalmaz, olyanokat, amelyek fokozottan védik a környezetet. Előbb meg kell vizsgálni azok hatását, mielőtt újabb megszorításokat fogadunk el.”

A Bizottság terve nem tartalmaz finanszírozási keretet, a jelenlegi KAP (Közös Agrárpolitika) forrásait csoportosítaná át az új célokra. A tagállamoknak Nemzeti helyreállítási terveket kellene bemutatniuk az EB-nek, megvalósításukhoz vállalva a saját források biztosítását. Az RMDSZ álláspontja szerint ez elfogadhatatlan, aki szabályt javasol, az a megvalósítás pénzbeli forrásait is köteles megnevezni. A természet helyreállításáról szóló rendelet jelenlegi formájában ráadásul azzal a kockázattal jár, hogy akadályoz olyan infrastrukturális projekteket, amelyek létfontosságúak a globális felmelegedést megállító zöld átálláshoz.

A jogszabályt végül szűk többség fogadta el az EP-ben.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél