A félretájékoztatás és az álhírek veszélyeztetik a demokrácia jövőjét

A félretájékoztatás és az álhírek veszélyeztetik a demokrácia jövőjét

Egy olyan globális háború kellős közepén vagyunk, amelyet elnyomó, önkényuralmi hatalmak folytatnak elménk és lelkünk ellen, különösen a fiatalok lelkének meghódítására mozgósítanak nagy erőket, fegyverük pedig nem más, mint a dezinformáció, a propaganda és az álhírek, amelyekkel elárasztják a virtuális környezetünket – hívta fel a figyelmet Winkler Gyula (RMDSZ, EPP) európai parlamenti képviselő, aki szerdán Déván tartott sajtótájékoztatót.

Egy globális háború közepén vagyunk, ami a félretájékoztatást és a manipulációt illeti. Ez a hadviselés sokkal korábban kezdődött, mint 2022, amikor kitört a háború a határainknál. Rendkívül alattomos és perverz háborúról van szó, amelyet új fegyverekkel, virtuális környezetben vívnak, és elsősorban a fiatalokat célozzák, hogy a demokráciával ellentétes eszméket hintsenek el. Azt akarják elhitetni az ifjú nemzedékkel, hogy a demokrácia kudarcot vallott és nincs jövője a társadalmakban” – mondta Winkler Gyula.

Az RMDSZ-es képviselő szerint a nagy kihívás az, hogyan lehet a demokrácia eszközeivel válaszolni az autoriter rezsimek támadására. „Eddig kétféle válaszlehetőséget jelöltek meg. Az egyik technológiai, és az internet, a közösségi platformok szabályozására vonatkozik, nagyobb átláthatóságot követelünk a finanszírozásról, az internetes botok és trollok jelenlétéről. Ezek a szabályozások azonban nem áshatják alá a véleménynyilvánítás szabadságát, amely az európai demokrácia egyik alapvető értéke. A másik út, hogy fiataljainkat felkészítjük és megtanítjuk a kritikus gondolkodásra. Az akadémiai szféra nemcsak a bizonyosságok, hanem a kritikai vita, a szabad gondolkodás, az öncenzúra nélküli kérdések és a kételyek megvitatásának terepe kell hogy legyen” – fejtette ki az EP-képviselő.

Az információs hadviselés foglalkoztatja az Európai Parlamentet is, amely különbizottságot hozott létre, amely az Európai Unió valamennyi demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozással, többek között a félretájékoztatással foglalkozik (INGE), és amelynek tevékenységében az RMDSZ-es képviselő is szerepet vállalt.

kapcsolódó

Hírlevél