A fejlesztési minisztérium finanszírozást biztosít földrengésbiztonságra

A fejlesztési minisztérium finanszírozást biztosít földrengésbiztonságra

„Négy finanszírozási eszközt bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére a fejlesztési minisztérium, földrengésbiztonsági munkálatokra” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila RMDSZ-es miniszter.

A szaktárcavezető emlékeztetett: az RMDSZ javaslatára módosult a törvény, amely segítségével nem csak a tömbházlakások, hanem a kórházak, iskolák, közintézmények földrengésbiztonsági munkálatait is 100%-ban finanszírozza a szaktárca.

Cseke Attila elmondta: a helyreállítási alapból 282 millió eurót biztosít a szaktárca 238 épület földrengésbiztossá tételére, ezek közül már 59 esetében elkezdődött a kivitelezés. Kormányzati pénzből további 366 épület megerősítésére kapott finanszírozási kérést a szaktárca, ezek közül 145 pályázat teljes, és kaphat így finanszírozást. Évente 200 millió lejt költhet erre a célra a szaktárca, de ennél nagyobb összegre, 500 millió lejre is finanszírozási szerződést köthet. 

Földrengésbiztos iskolák és kórházak

A minisztérium az iskolák, óvodák, bölcsődék, egyetemek és egyéb tanügyi intézmények, illetve a kórházak és egészségügyi intézmények épületeinek földrengésbiztonságára külön, gyorsított eljárással működő finanszírozási mechanizmust hozott létre, amely segítségével eddig 31 iskolafelújítására érkezett támogatható kérés a szaktárcához. A kórházak felújítására vonatkozóan két hete döntött, az RMDSZ javaslatára a kormány.

Gyorsított földrengésveszély felmérés

A fejlesztési minisztérium ugyanakkor finanszírozást biztosít az önkormányzatok számára a földrengésveszély felmérésére vonatkozó munkálatokra is, és arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy a közintézmények felmérését legkésőbb januárban kezdjék el, és legkésőbb egy éven belül minden földrengésveszélyes iskolaépületet és kórházépületet térképezzenek fel.  A tömbházlakások esetében a határidő 2026 júniusa.

„Arra kértem minden olyan önkormányzati vezetőt, aki finanszírozást nyert az épületek földrengésbiztonsági felújítására, tegyen meg minden szükséges lépést ahhoz, hogy az építkezési munkálatokat minél előbb elkezdjék. Továbbá arra kértem a polgármestereket, mérjék fel minél hamarabb az épületek földrengésveszélyét. A finanszírozást biztosítjuk, mindenki tegye meg a szükséges lépéseket” – hangsúlyozta a fejlesztési miniszter.

kapcsolódó

Hírlevél