A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott 2021-es programokról számolt be Tánczos Barna

A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott 2021-es programokról számolt be Tánczos Barna

A Környezetvédelmi Alapból finanszírozott 2021-es programokról tartott sajtótájékoztatót Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter kedden, március 23-án.

Számos újdonságra számíthatnak az érdeklődök mind a már megszokott, mind pedig a most induló programok esetében.

A nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel, a kedvezményezettek javára és a gazdaság fellendítése céljából az újdonságok a következők:

Rabla Clasic program:

  • A Rabla Clasic program esetében a támogatás 6500 lejről 7500 lejre nőtt, ami megközelítőleg 1500 euró;
  • A nem konnektoros hibridautó esetében az ökobónuszt 2500 lejről 3000 lejre növelték.
  • A GNC/GPL/ 96 g CO2/km-nél kisebb szén-dioxid-kibocsátású autók esetében az ökobónusz 1000 lejről 1500 lejre nőtt.
  • A program teljes költségvetését 405 millió lejről 440 millió lejre növelték.

Amennyiben a választott autó két ökobónusz kritériumainak is megfelel, akár 2250 euróval olcsóbban juthat hozzá a vevő a személygépkocsihoz. A megnövelt költségvetés és a kombinálható ökobónuszok azt a célt szolgálják, hogy több új autót vásároljanak az emberek, olyanokat, amelyek kevésbé szennyezőek.

Rabla Plus program:

  • Ezzel a programmal a zéró emissziós és az ahhoz közelítő közlekedést szorgalmazzák.
  • Az eddigi legnagyobb költségvetést, 400 millió lejt, kétszer annyit szánnak erre a programra, mint tavaly.
  • Ez a költségvetésnövelés nem véletlen, azt szeretnék, ha minél több elektromos autó járna a romániai utakon. Az elektromos autók aránya Romániában jelenleg mindössze 1% a hagyományosokhoz képest.
  • Változatlan marad a legnagyobb összegű támogatás, amit Európában elektromos autóra igényelni lehet: 10 000 euró a teljesen elektromos autókra és hozzávetőlegesen 4500 euró a konnektoros hibridautókra, de a finanszírozás nem haladhatja meg az autó teljes árának 50%-át.
  • Az idei év költségvetés tehát kb. 6600 teljesen elektromos és 5000 konnektoros hibridautó beszerzésében nyújthat jelentős támogatást.

A Rabla és a Rabla Plus programok idén teljes mértékben elektronikusan fognak működni. Az erre a célra létrehozott alkalmazásnak és informatikai rendszernek köszönhetően nem kell majd e-mailben küldözgetni a dokumentumokat. Továbbá az applikáció automatikusan ellenőrzi majd az autókereskedések által feltöltött számlákat, így a vásárlók hamarabb visszakaphatják a támogatás összegét.

Ezeknek az újításoknak a gyakorlatba ültetése az év második felétől várható. A két program gördülékeny lebonyolítása érdekében a működési szabályzatban is változtatásokat eszközölnek, hogy a költségvetés kimerüléséig az év vége után is lehessen igényelni a támogatást, még mielőtt az az évi költségvetést jóváhagynák.

Elektromos tömegközlekedés:

Folytatódik Bukarestben és Brassóban az elektromos és elektromos-hibrid autóbuszok megvásárlására kötött szerződések foganatosítása.

Továbbá egy új programot is kidolgoznak, amely a diákok környezetkímélő közlekedésére irányul: 600 millió lejt irányoztak elő elektromos/elektromos-hibrid/GNC iskolabuszok beszerzésére. Jelen pillanatban a lehető leghatékonyabb finanszírozási lehetőségekkel kapcsolatosan még zajlanak az egyeztetések a helyi önkormányzatokkal és az Oktatási Minisztériummal.

Zöld infrastruktúra kialakítása:

Elektromos autók töltőállomásainak kialakítására több programja is van a Környezetvédelmi Alapnak:

  • Folytatják a töltőállomások megyeszékhelyeken való elhelyezését – 21 millió lej az új szerződésekre.
  • Töltőállomások municípiumokban, városokban, üdülőhelyeken való létesítésére irányuló új program – 500 millió lej.
  • Az autópályákon, európai és országutakon töltőállomásokat elhelyező gazdasági szereplőket célzó új program – 175 millió lej.

Háztartási gépek roncsprogramja:

A háztartási gépek roncsprogramjára előirányzott költségvetés az eddigi legnagyobb, 75 millió lej. A program lebonyolítására létrehozott platform tesztelése az utolsó fázisban van, a Speciális Távközlési Szolgálat folyamatosan optimalizálja a rendszert, hogy az zavartalanul működjön, amikor élesítik. Technikai egyeztetések zajlottak a kereskedelmi vállalatokkal is azért, hogy az applikáció kompatibilis legyen az ő software-jeikkel és honlapjaikkal. A program elindítása előtt még lesz lehetőségük más kereskedelmi vállalatoknak is a programhoz való csatalakozásra.

A jutányos áron megvásárolható háztartási gépek listája nem változik, továbbra is hűtőszekrények, mosógépek, mosogatógépek, légkondicionáló berendezések és televíziók beszerzésére lehet támogatást igényelni.

Hulladékkezelésre és újrahasznosításra irányuló beruházások támogatása:

  • Hulladékkezelésre és újrahasznosításra irányuló beruházások támogatására 500 millió lejt különítettek el, és zajlanak egyeztetések arról, hogy ezt az összeget 1 millió lejre növeljék.
  • Ide tartoznak a szelektív hulladékgyűjtést, a hulladékkezelést és az újrahasznosítást célzó beruházások is.

Tekintve, hogy ez rendkívül időszerű megoldandó probléma, két további programot indítanak a fenntartható hulladékgazdálkodás népszerűsítésére 1,25 milliárd lej értékben:

  • A nem EU-konform hulladéklerakók bezárását célzó program – 50 millió lej. (Azon a 10-en kívül, amelyek esetében már aláírták a támogatási szerződést, és amelyeknek a bezárása előrehaladott állapotban van.)
  • A szelektív hulladékgyűjtés finanszírozása a helyi hatóságok szintjén, amelynek két pillére van: földfeletti és földalatti automatizált hulladékgyűjtő platformok létesítése; ideiglenes hulladékgyűjtő platformok létesítése, amelyek lehetővé teszik a hulladék jellege szerinti szétválogatást.

Ökologikus közvilágítás:

Idén is folytatódik az ökologikus közvilágításra való átállás céljából nyújtott támogatási program. Folyósítják az első rendben megnyert juttatásokat, és további 500 millió lejt fordítanak ennek a programnak az újbóli kiírására.

Energiatakarékos ház (fűtési rendszer, ökovilágítás, szigetelés):

429 millió lejt arra irányoztak elő, hogy minél több romániai háztartást tegyenek energetikai szempontból hatékonyabbá. Első körben a már benyújtott kérelmekre koncentrálnak, hogy mielőbb aláírhassák az első finanszírozási szerződéseket. Továbbá a program népszerűbbé tételéért tervben van a költségvetés növelése és a működési szabályzatban módosítások eszközölése is. Abban az esetben, ha lesznek ilyen jellegű változtatások, mindent meg fognak tenni azért, hogy ne szenvedjenek hátrányt azok sem, akik már benyújtották a kérést.

Egy háztartásra maximum 15 000 euró igényelhető, és a tervek szerint 6–8 000 kedvezményezettje lesz a programnak.

Ez a program a középületek energiatakarékosabbá tételére is megpályázható, 1,4 milliárd lejt különítettek el erre a költségvetésből. Első körben iskolák számára gondolták ki a programot, de számításba vették a program más közintézményekre való kiterjesztését is.

A fotovoltaikus pannók finanszírozásával kapcsolatos elmaradásokat törleszteni fogják, és szeretnék újra meghirdetni a programot, hogy kioszthassák az erre a célra elkülönített, még fel nem használt összegeket.

Az elszigetelt háztartásokat célzó programot is ismét meghirdetik, erre idén 250 millió lejt szánnak.

 

Mától a Környezetvédelmi Alap tervezett költségvetése és programjai közvitára vannak bocsájtva. A Környezetvédelmi Alap idei összköltségvetése 2,8 milliárd lej, szinte kétszer annyi, mint 2019-ben, amikor 1,5 milliárd lej volt. A költségvetés elfogadása után hirdetik meg a különböző programokat. A tervek szerint a Rabla Clasic, a Rabla Plus és a háztartási gépek roncsprogramja már április végén elindulhat. A finanszírozási programok részletes működési szabályzatát munkacsoportok dolgozzák ki a Környezetvédelmi Alap költségvetésének jóváhagyása után. 

kapcsolódó

Hírlevél