96 új, korszerű és környezetbarát bölcsőde épül az RMDSZ kormányzati munkájának köszönhetően

96 új, korszerű és környezetbarát bölcsőde épül az RMDSZ kormányzati munkájának köszönhetően

„96 új bölcsőde megépítésére keresnek kivitelezőt, majd kezdődhet az építkezési folyamat a fejlesztési minisztérium finanszírozásával. Az RMDSZ számára kiemelten fontos a családok támogatása, éppen ezért teremtette meg Az országos bölcsődeépítési programot akkor, amikor kormányon volt” – jelentette be Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, volt fejlesztési miniszter.

„Tudjuk, családalapításkor egyik legnagyobb gondot a bölcsődei helyek hiánya okozza a fiatal családok számára, ezért valósítottuk meg az országos bölcsődeépítési programot. A program keretén belül Fălticeniben avattuk az elsőt, Kézdivásárhelyen pedig az első erdélyi bölcsődét, ezeken kívül pedig még sok másik van épülőfélben. Most újabb 96 bölcsőde megépítése indult el. Ez azt jelenti, hogy több mint 6000 kisgyermeknek lesz helye új, modern bölcsődében” – tette hozzá Cseke Attila. 

Új bölcsődék épülnek:

  • Kovászna megyében: Sepsiszentgyörgyön és Gelencén
  • Bihar megyében: Bihardiószegen, Érmihályfalván, Szalárdon, Biharszentandráson, Nagyürögdön és Fugyivásárhelyen
  • Maros megyében: Marosvásárhelyen, Marosszentannán, Szovátán, Nyárádszeredában, Segesváron és Maroskeresztúron
  • Hargita megyében: Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron és Gyergyóremetén
  • Kolozs megyében: Szászfenesen, Széken, Nemeszsukon, Tordán és Bonchidán
  • Szatmár megyében: Szatmárnémetiben, Vetésen, Erdődön, Kaplonyban és Kismajtényben
  • Máramaros megyében: Felsőbányán, Borsán, Sülelmeden és Magyarláposon
  • Szilágy megyében: Szilágynagyfaluban

Mindezek mellett további bölcsődék épülnek Brassóban és Aradon is.

Az új, korszerű bölcsődékben játszó- és hálószobák, saját konyha és mosókonyha, nagyterem, orvosi rendelő és irodák is lesznek, illetve elegendő kültéri játszótér. A környezetbarát, nZeb (Near-zero energy building) bölcsődéket áramtermelés és melegvíz-előállítás céljából napelemekkel látják el, hőszigetelik, és hatékony nyílászárókat szerelnek rá. Hőpumpák segítségével meleg vizet vagy 10 Celsius fokos levegőt vonnak fel az altalajból, amelynek köszönhetően nyáron hűthető lesz az épület, télen pedig kevesebb energiával lesz felmelegíthető szobahőmérsékletre. Az épületekben intelligens informatikai rendszerek működtetik majd a fűtést, a klímát, a világítást. A felszerelésnek köszönhetően a bölcsődék fenntartási költsége kisebb lesz. Az üvegházhatáshoz nem járulnak hozzá ezek az épületek.

kapcsolódó

Hírlevél