90 éve született Domokos Géza, a román-magyar párbeszéd embere Fotó: covasnamedia.ro

90 éve született Domokos Géza, a román-magyar párbeszéd embere

Domokos Géza, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség első elnöke május 18-án lenne 90 esztendős. Világlátása, párbeszéd iránti elköteleződése ma is példamutató.

Igazi transzilvanista, intézményépítő, író és műfordító, a román-magyar párbeszéd eltökélt embere. Egymáshoz közelítette az összetartozót: párhuzamos világok helyett átjárhatóságot javasolt, szembefordulás helyett kölcsönös tiszteletet várt el.

A Kriterion Könyvkiadó igazgatójaként egy mainál sötétebb időszakban biztosította a szellemi táplálékot. Ablakot nyitott a magyar és a kortárs irodalom felé: azóta sem fordítottak annyi magyar könyvet románra és fordítva.  

Közösségünk jogos követeléseinek érvényt szerezni csakis a parlamentáris demokrácia, a jogállamiság keretei között lehetséges – vallotta Domokos Géza is, ahogyan azt, hogy bármekkora is legyen igazunk, a kisebbségi jogokat egy parlamentáris demokráciában csakis a többség támogatásával lehet érvényesíteni.

Új párbeszédre és beszédmódra van ma már szükség, ám az elmúlt 28 esztendőt eredményeiről lemondani nem szabad. Beszéljünk világosan, beszéljünk egyenesen, beszéljük ki a sérelmeinket, és helyezzük új alapokra az együttélést.

A ma 90 esztendős Domokos Géza sem kívánhatna egyebet annál, hogy 100 év után is olyan erős magyar közösséget alkossunk, amely versenyképes, a kor kihívásait érti, nem futamodik meg előle, és igazáért bármikor kiáll.

Kelemen Hunor,

az RMDSZ elnöke

 

2018. május 18.

kapcsolódó

Hírlevél