7,15 milliárd lej a fejlesztési minisztérium költségvetése a tavalyi 5 milliárdhoz képest

7,15 milliárd lej a fejlesztési minisztérium költségvetése a tavalyi 5 milliárdhoz képest

7,15 milliárd lejt irányoz elő az RMDSZ javaslatára az állami költségvetés építkezésre, fejlesztésre, a közigazgatás hatékonyabbá tételére – jelentette be Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter. 2020 elején 5 milliárd lejből, ma 7,15 milliárdból gazdálkodhat a szaktárca.

„Azért harcoltuk ki ezt az összeget, mert ilyen körülmények között fejleszteni, haladni lehet. Finanszírozást biztosítunk ezáltal az idén kivitelezendő 237 befektetésre, amelyet az Országos Befektetési Vállalat (CNI) bonyolít le, illetve 1.152 lakást építhetünk ebben az évben országszerte a fiataloknak” – mondta el az RMDSZ-es miniszter.

A költségvetés-tervezet parlamenti vitáján a szaktárcavezető elmondta: a folyamatban lévő befektetések mellett új beruházásokat is tervez a minisztérium, a bölcsőderendszer kiterjesztésén dolgozik a szaktárca. „A látványtervek elkészültek és év végéig elkezdjük az építkezést. Romániában a három év alatti gyermekek csupán három százalékának van hely jelenleg a 386 bölcsődében. Ezzel az ország az Európai Unió utolsó helyén áll. A gyermekvállalást, a szülőföldön való boldogulást akarjuk segíteni az új bölcsődék építésével” – hangsúlyozta Cseke Attila.

A miniszter ugyanakkor bejelentette: a szaktárca költségvetéséből egy közel 380 millió lejes összeget különítettek el az országos ingyenes telekelési programra. 2021-ben a kataszteri hivatal elindítja a rendszerezett telekelés hetedik szakaszát, 2.371 önkormányzat részesül 160.000 lejes támogatásban annak érdekében, hogy a lakosságnak ingyenes telekelési szolgáltatásokat nyújtson – összegezte a szaktárcavezető.

 

kapcsolódó

Hírlevél