176 millió eurót költhet Románia és Magyarország határon átívelő fejlesztési beruházásokra

176 millió eurót költhet Románia és Magyarország határon átívelő fejlesztési beruházásokra

Jóváhagyta az Európai Bizottság a fejlesztési minisztérium javaslatát, 176 millió eurós költségkerettel indul ismét a Románia-Magyarország határon átívelő fejlesztési beruházásokat finanszírozó program – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter. 

A finanszírozásban Szatmár, Bihar, Arad és Temes megye részesülhet, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád. 

A fejlesztési szaktárcavezető elmondta: olyan kezdeményezések nyerhetnek finanszírozást, amelyek elősegítik a két ország együttműködését a megújuló forrásból származó energia területén, továbbá a sürgősségi és egészségügyi rendszerek fejlődésére nyújthat finanszírozást a szaktárca. A program ugyanakkor turisztikai fejlesztésekre, kulturális programokra, illetve környezetvédelmi beruházásokra is támogatást nyújt. „Ezzel a finanszírozási mechanizmussal is a határ két oldalán élő közösségek életkörülményeit fejlesztjük” – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter. 

Mint ismeretes, a határon átívelő program koordinációs szerepét Románia látja el, és a finanszírozás korábbi ciklusaiban az erdélyi magyar közösség számára fontos beruházások nyertek finanszírozást.

kapcsolódó

Hírlevél