Bethlen Gábor marosvásárhelyi szobrának avatója Fotó: Népújság

Bethlen Gábor marosvásárhelyi szobrának avatója

Az érvényben levő járványügyi szabályozások nem teszik lehetővé, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrát ünnepélyes rendezvény keretei között leplezzük le. A járványügyi helyzetre való tekintettel a szobrot a fejedelem halálának 391. évfordulóján, november 15-én 15 órakor szűk körben avatjuk fel.

Az eseményen részt vesz Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Brendus Réka, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője, Jakab István, a Maros-Mezőségi Református Egyházmegye esperese, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

Tekintettel arra, hogy a marosvásárhelyi polgároknak ezúttal nem nyílik lehetőségük az eseményen részt venni, megértésüket kérjük, ugyanakkor felhívással fordulunk feléjük, hogy a városunkat szabad királyi városi rangra emelő fejedelmünk iránti tiszteletüket, az avatást követő napokban egy szál fehér virág szobornál való elhelyezésével fejezzék ki.

Kérjük tehát a marosvásárhelyieket és az érdeklődőket, hogy a gyülekezési korlátozások miatt ne a helyszínen, hanem otthonról kövessék az eseményt az RMDSZ Facebook-oldalán vagy az Erdélyi Magyar Televízióban.

Ugyanakkor arról szeretnénk minden marosvásárhelyi polgárt tájékoztatni, hogy amennyiben a járványügyi szabályozás megengedi, 2021. április 29-én, a Marosvásárhely számára kiállított kiváltságlevél 405. évfordulóján nagyszabású, méltó ünnepség keretében emlékezünk meg a fejedelemről.

kapcsolódó

Hírlevél