Vincze Loránt: a szórványközösségek érzik át leginkább a magyar képviselet fontosságát

Vincze Loránt: a szórványközösségek érzik át leginkább a magyar képviselet fontosságát

Szerző: Maszol

A szórványközösségek érzik át leginkább a magyar képviselet fontosságát, illetve az annak hiányából származó hátrányokat  jelentette ki Vincze Loránt. Az újrázni készülő EP-képviselő hétfőn közös sajtótájékoztatót tartott Orosz Csaba Szeben megyei RMDSZ-elnökkel és Benedek Zakariás parlamenti képviselővel Nagyszebenben. 

Az EP-képviselő hangsúlyozta: a Szeben megyei magyar közösségek számára ugyanaz a kihívás, mint a szövetség számára országos szinten, az öt százalékos küszöb elérése, hiszen miközben érződik a népességfogyás, a küszöb ugyanúgy öt százalék.

Balról jobbra: Orosz Csaba, a Szeben megyei RMDSZ elnöke, Vincze Lóránt EP képviselő és Benedek Zakariás parlamenti képviselő | A szerző felvételeiBalról jobbra: Orosz Csaba, a Szeben megyei RMDSZ elnöke, Vincze Lóránt EP képviselő és Benedek Zakariás parlamenti képviselő | A szerző felvételei

Orosz Csaba megyei RMDSZ-elnök hangsúlyozta, az elmúlt években saját bőrükön tapasztalták annak a fontosságát, hogy jelen kell lenni az önkormányzatokban még ilyen kis közösségekben is, mert senki más nem fogja képviselni érdekeiket. Kiemelte, nagyon fontos az, hogy a magyar közösség is megkapja a neki járó támogatásokat, hogy fenn tudja tartani azokat a kulturális rendezvényeket, eseményeket, amelyek összetartják ezeket a kis közösségeket. 

Orosz Csaba közölte, jelenleg összesen négy  településen van magyar önkormányzati képviselő, idén hét helyen és a megyei önkormányzatban állítottak tanácsosi listákat. Kiskapuson polgármesterjelöltjük is van. A megyei RMDSZ-elnök elmondta, négy évvel ezelőtt Meggyesen nem sikerült elérni a bejutási küszöböt, így ott kimaradtak a helyi képviselő-testületből. Idén a megyénél is indítanak jelölteket, a listát Benedek Zakariás nagyszebeni RMDSZ-elnök, parlamenti képviselő vezeti.

A mélyszorványbeli megyében mindössze egy önálló iskola van, Meggyesen, amelynek alig 90 tanulója van. Nagyszebenben az Octavian Goga iskola tagozataként 4-5 létszámos magyar osztályok működnek. Benedek Zakariás parlamenti képviselő közölte, tapasztalják, hogy azok a települések, ahol elvesztették a magyar képviseletet, nagyon leépültek. Példának hozta fel a szintén szórvány Brassó megyét, amely elvesztette képviseletét a parlamentben és a megyei tanácsban is.

Nagyszebenben 1990 óta soha nem volt RMDSZ-es megyei tanácselnök vagy alelnök – mondta Benedek Zakariás, aki szerint már csak azért is fontos lenne idén bekerülni a megyei önkormányzatba, hogy a listán lévő különböző szakterületről érkező szakemberekkel előbbre vigyék a megyét. Négy évvel ezelőtt ez a próbálkozás kevés szavazaton bukott el. A politikus elmondta, a román pártok közötti állandó kakaskodások miatt nem fejlődött a megye, elmaradt a kórházfelújítás, a terelőút megépítése. 

Örömmel jelentette be ugyanakkor, hogy lenne akiért dolgozni, hiszen magyar családok állapodnak meg Szebenben. Huszonhét gyerek van most az óvodában, és úgy látják, hogy ősztől beindíthatják a második csoportot is. Annak érdekében, hogy a magyar oktatásban tartsák a gyermekeket, iskolai, délután foglalkoztatási programot indítottak. A tanórák végeztével meleg ebédet kapnak és after school tevékenységen vehetnek részt a magyar iskolások.

Nagyszebenben jelenleg egyetlen más pártot sem támogat az RMDSZ a választásokon. Előző alkalmakkor a Német Demokrata Fórum jelöltjét segítette győzelemhez, de az most nem kérte a magyarok támogatását. A megyei tanácselnökjelöltek közül többen is megkeresték a szövetséget, ott még folynak az egyeztetések. 

kapcsolódó

Hírlevél