Rareș Bogdan vásárhelyi csatakiáltása

Rareș Bogdan vásárhelyi csatakiáltása

Szerző: Pataky István Forrás: Krónika

Olyan normális mederben folyt eddig a választási kampány az erdélyi magyar szempontból egyik legfontosabb helyszínen, Marosvásárhelyen, hogy kezdtük kétségbe vonni a médiában és a politikai közbeszédben sokat emlegetett fordulatot, miszerint egy „frontváros‟ sorsáról dönthetünk szeptember 27-én. Az etnikai kérdést óvatosan kerülő, vagy éppenséggel gesztusokat tevő elegáns filmecskéket, nyilatkozatokat láthattunk a közösségi oldalakon az esélyes román jelöltek részéről is. Nemcsak a magyarellenes kirohanások, provokációk maradtak el, de azok a visszalépések is, amelyek révén egyfajta egységfront jöhetett volna létre Soós Zoltán ellen. Eljött a normalitás időszaka, amikor a városi verseny elől megfutamodó Dorin Florea helyére pályázók valóban kizárólag a szakmai kérdések mentén vitatkoznak a település jövőjéről?

Mostanáig azt hihettük, egy korrekt csata zajlik Marosvásárhely vezetéséért. Szerdán viszont kampánygyűlést tartott Klaus Iohannis kedvenc pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL). Nem az államfő volt a főszónok, nem is a magyar nevű miniszterelnök. Rareș Bogdan érkezett a Bolyaiak városába. Kell-e bárkinek bemutatni ezt a nyíltan sovén politikai haszonlesőt? A PNL-s jelöltek, így Theodora Benedek támogatásáért is ide utazó Rareș Bogdan szépen felvázolta, miért fontos Marosvásárhely. Azt mondta, olyan ez a hely, mint egy „kulcsállam‟ az Egyesült Államok elnökválasztása idején. Arról is beszélt, hogy senki sem „játszadozhat‟ egy ilyen vidéken, hiszen Vásárhelynek és Maros megyének csakis liberális és – főleg – román vezetése lehet, mert ha nem, „egy más irányú befolyási övezetbe kerül‟. Az európai parlamenti képviselő felvázolta a megoldást is: nevek emlegetése nélkül azt mondta, „Marosvásárhely elestéért‟ lesz közvetlenül felelős az a jelölt, aki nem hajlandó a visszalépésre. Nem kell éles látású szakértőnek lenni, hogy kire utalt a merész színű öltönyökben pózoló volt műsorvezető. Szerdán Rareș Bogdan révén a hatalmon lévő PNL gyakorlatilag a versenyből való kiszállásra szólította fel Claudiu Maiort. Mellesleg a jó formában lévő kopasz megmondóember felidézte a román alkotmány első bekezdését, miszerint Románia szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. Ezzel is jelezte, milyen szellemben kell errefelé politizálni egy liberális románnak.

Kijózanító erővel és épp jókor érkezett Rareș Bogdan üzenete. Elmondta azt, ami valószínűleg a színfalak mögött zajlik Marosvásárhelyen, lerántotta a leplet a mosolygós arcokkal álcázott valós félelmekről, ügyködésekről. Lényegét veszítheti az etnikai szavazás? Igen, ebben a városban nagyon sokan élnek vegyes házasságban, akiket valóban lehetetlen ma már nacionalista bódítással megnyerni. Vannak magyarok, akik román jelöltre szavaznak – ne feledjük, hosszú éveken át Floreára is lelkesen voksoltak egyes vásárhelyi nemzettársaink –, s léteznek románok, akik számára természetes lépés Soós Zoltánt támogatni. Bukarestben azonban nem törődnek bele oly könnyen Marosvásárhely „átengedésébe‟.

Ha eddig a marosvásárhelyi magyarok némileg érthető unalommal, kétkedéssel tekintettek a kampányra, hát most a derék Rareșnek talán sikerült kissé megemelnie az adrenalinszintet magyar oldalon is. Van egy olyan érzésem, hogy Marosvásárhelyen csak most kezdődik az igazi választási csata.

kapcsolódó

Hírlevél