Letérdelni, kezet csókolni?! Hivatalos „ünnepnapon” kényszerítenék a román nemzet tiszteletére a magyarokat Fotó: Adrian Cătană szenátor (középen) az AUR „keménymagjában”, a „Ki az RMDSZ-szel!” feliratú molinó előtt a bukaresti parlamentben FOTÓ: FACEBOOK/RADU-VICENȚIU GRĂDINARU (Forrás: Krónikaonline.ro → https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/leterdelni-kezet-csoko

Letérdelni, kezet csókolni?! Hivatalos „ünnepnapon” kényszerítenék a román nemzet tiszteletére a magyarokat

Szerző: Páva Adorján (Forrás: Krónikaonline.ro → https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/leterdelni-kezet-csokolni-hivatalos-bunnepnaponr-kenyszeritenek-a-roman-nemzet-tiszteletere-a-kisebbsegeket) Forrás: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/leterdelni-kezet-csokolni-hivatalos-bunnepnaponr-kenyszeritenek-a-roman-nemzet-tiszteletere-a-kisebbsegeket

A titkosszolgálatok, a felelőtlen politikusok és a hazai oktatás gyengeségei is okai annak, hogy a szélsőséges pártok és politikusok népszerűsége növekvőben van – állítja Antal Árpád polgármester, aki szerint nem engedhetjük meg, hogy ezek az erők a maguk képére alakítsák az országot.

A jövő évi első szavazók, a mai 11. és 12. osztályosok zöme (az itt tanulókkal a múlt héten találkozott az elöljáró) nem ismeri George Simion nevét, ami akkor volna jó, ha valóban ennyire jelentéktelen politikus lenne. A legutóbbi felmérések szerint azonban az AUR és az SOS (az AUR-ból kirúgott Diana Șoșoacă pártja) együtt több mint 25 százalékos népszerűségnek örvend, és ha a választók közül kivesszük a magyarokat, és hozzátesszük, hogy e pártoknak mindig vannak rejtőzködő szavazóik, akik nyíltan nem vállalják fel ezt, akkor valószínűleg nem túlzás azt mondani, hogy minden harmadik politikailag aktív személy szélsőséges pártra szavaz Romániában. Ezek tények – jelentette ki Antal Árpád, aki a miértekre is megpróbált válaszokat keresni. Az elsőt az oktatás helyzetében találta meg: a napokban nyilvánosságra került PISA-felmérések azt mutatják, hogy a diákok jelentős része funkcionális analfabéta, és ha összehasonlítjuk a számokat, rögtön látni az összefüggéseket. Elárulják azt is, hogy a társadalom milyen szinten viszonyult az oktatáshoz, hogyan szabályozta a médiát, és mit tettek a titkosszolgálatok, mert az AUR az összes független román politikai elemző szerint (akikkel Antal Árpád is egyetért) az ő szüleményük.

Igaz, hogy Románia sokat fejlődött az elmúlt három évtizedben, de most az emberek közel 70 százaléka (Sepsiszentgyörgyön még több) gondolja úgy, hogy rossz irányba halad az ország. A polgármester úgy látja: ahogy a Háromszék is megírta (Farkas Réka Szellem a palackból címmel december 4-én megjelent vezércikkében), már a december elsejei nemzeti ünnep kiválasztásával is megágyaztak annak, hogy milyen irányba alakítsák a román társadalmat, és az elmúlt bő egy évtizedben a közéleti szereplők nagyon tudatosan kezdték összemosni a román állampolgárságot a román nemzetiséggel, az emberek gyakran „románok”, így beszélnek róluk és hozzájuk is. Ez ugyanaz a homogenizációs törekvés, amit már Ceaușescu elkezdett, csak most másképp van csomagolva – véli Antal Árpád, aki szerint azokban, akik ezt a fajta nemzettudatot erősítik, nem tudatosult, hogy nem fogják tudni kézben tartani a jelenséget. Mert hiába tiltják ki a szélsőségeseket a tévécsatornákról: ezek a politikai entitások átmentek a közösségi médiára, a Facebookra, TikTokra, amelyeket a titkosszolgálatok nem tudnak ellenőrizni. A politikusok sem: habár épp a mai fősodorbeli pártok, a Rareș Bogdan- és Lia Olguța Vasilescu-félék nevelték fel az AUR szavazóit, ők az eredetit fogják választani, nem azokat, akik csak esténként szélsőségesek.

Nagy baj, hogy ma George Simion és Diana Șoșoacă a második és harmadik legismertebb politikus Romániában, akikről négy éve senki sem hallott, illetve, hogy olyan párt áll a második helyen, amely négy éve még nem is létezett. Ki fogja megakadályozni, hogy ez a trend folytatódjék? Elvileg az is lehetséges, hogy Șoșoacă legyen az államfő és Simion a miniszterelnök – fejtette ki Antal Árpád, aki nem hiszi, hogy ez bekövetkezik, de így is aggasztónak tartja az ország „simionizálását”: véleménye szerint nem engedhetjük meg magunknak, hogy ez ne érje el a nagykorúvá váló fiatalok ingerküszöbét, mert minél több teret kapnak a szélsőségesek, annál inkább a maguk képére formálják Romániát.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél