Kelemen Hunor: „Románia és a magyarok legfőbb ellensége George Simion és az AUR‟ Fotó: Gönczy Tamás

Kelemen Hunor: „Románia és a magyarok legfőbb ellensége George Simion és az AUR‟

Szerző: B.B Forrás: https://maszol.ro/belfold/Kelemen-Hunor-Romania-es-a-magyarok-legfobb-ellensege-George-Simion-es-az-AUR

Bizonytalan jövő, biztos lépések?! Amit tudni kell a 2024-es romániai választásokról, aktuálpolitikai kérdésekről címmel szervezett kerekasztal-beszélgetést a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Püspöki Hivatala és a Járosi Andor Egyesület pénteken a Járosi Andor Keresztény Kulturális Műhely keretében. Kelemen Hunor, a beszélgetés meghívottja a jövő évi választásokkal kapcsolatban egyebek mellett kijelentette: „ma Románia és a magyarok ellensége George Simion és az AUR‟.

A beszélgetésen részt vett Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök és Dr. Csendes László egyházkerületi felügyelő is, a moderátor, illetve kérdező szerepét pedig Rostás Szabolcs újságíróra, a Krónika főszerkesztőjére bízták.

Kelemen Hunor az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) között körvonalazódó, pénteken bejelentett választási együttműködésről azt mondta: egyelőre abban értettek egyet, hogy egy olyan megállapodásra van szükség, amely a teljes jövő évre vonatkozik. Ugyanakkor közölte, pénteken az EMSZ vezetőivel, korábban pedig a Kulcsár-Terza József által létrehozott Magyar Polgári Erő (MPE) képviselőivel is találkozott az együttműködés tárgyában, ők is azt jelezték, hogy egész évre szóló megállapodás szükséges.

Az RMDSZ-nek 200 polgármestere van, másik oldalon 12–13, s még van néhány olyan helység, amelyet meg lehetne nyerni, csak össze kellene tudni fogni a közösségeket. „Tehát lehetne nyerni összesen mintegy 220 polgármesteri tisztséget a jelenlegi rendszerben. Ennyi lesz, ez nem fog változni‟ – szögezte le Kelemen Hunor. Elmondta, nyilvánvaló, hogy az önkormányzati választáson lesz egy verseny, amit helyi ügyként kell kezelni.

Február végére, de legkésőbb március elejére el kell készülnie a részletes megállapodásnak – mondta az RMDSZ elnöke, aki rávilágított: olyan még nem volt, hogy a képviselőházban ott legyen az RMDSZ, az EMSZ és az MPE elnöke is, tehát láthatják, hogyan zajlik a munka, így könnyebb lehet velük egyezségre jutni, mint olyanokkal, akik nem látnak bele a parlamenti munkába, fejtette ki Kelemen Hunor.

A schengeni csatlakozással kapcsolatban elhangzott: Kelemen Hunor azt javasolta a korábbi és a jelenlegi miniszterelnöknek is, hogy a schengeni csatlakozási folyamatban váljunk le Bulgáriáról, legyen ez az első lépés. „Eddig mi szolidárisak voltunk, de arra nem vállalkoztunk, hogy együtt megyünk a szakadékba‟ – jelentette ki az RMDSZ elnöke. Miért kell leválni? – tette fel a kérdést, majd meg is adta a választ: „a hollandiai választások jól mutatják, hogy miért. Ha a mostani nyertes alakít kormányt, akkor nem fogja beengedni Bulgáriát‟. Ebben az esztendőben kis szerencsével zöld utat kaphatunk a repülőterekre, de decemberig meg kell hozni azt a döntést, hogy leválunk-e Bulgáriáról, fejtegette Kelemen Hunor. Románia már 2011-ben teljesítette a feltételeket, emlékeztetett. „Amikor a romániai magyar ember azt látja, hogy teljesítettük a feltételeket, és jön valaki, aki újabb feltételeket szab… Ezt nem lehet a végtelenségig csinálni.‟

A szavazáson részvevő magyar embereknek a 80–85 százalékát meg kell szólítanunk, nekünk ez a siker, mondta az RMDSZ elnöke. „Azt gondolom, ha ma tartanák a választásokat, ugyanazt az eredményt tudnánk hozni, mint 2020-ban tehát tudnánk biztosítani az arányos képviseletet‟ – fogalmazott Kelemen Hunor. Ugyanakkor kijelentette: ma már szinte nincs olyan mérés, amely szerint ne lenne ott a jövő évi elnökválasztás második fordulójában George Simion, az AUR vezetője, és akkor még nem számoltunk azzal, hogy a Șoșoaca szavazatait is ő fogja megkapni. „Az a nagy kérdés, hogy Simion mellé ki kerül a második fordulóban‟ – mondta. „Nehezek a kilátásai a »normális politikának«“, tette hozzá.

„Ki merem jelenteni: ma Románia és a magyarok ellensége Simion és az AUR. Óriási kockázatot látok abban, hogy egy rossz stratégiai döntéseket halmozó sorozat végén olyan döntés születik, amely után aztán vakarózhatunk‟ – vázolta fel Kelemen Hunor.

kapcsolódó

Hírlevél