A Szilágyságba látogatott Winkler Gyula

A Szilágyságba látogatott Winkler Gyula

Szerző: Maszol

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő a hétvégén a Szilágyságban tett látogatást. Szombaton részt vett a Varsolcon megrendezett 24. Kányádi Sándor szavalóversenyen, majd délután Szilágybagoson door-to-door kampányolt. Vasárnap a szilágynagyfalusi református gyülekezet tagjaival találkozott.

A kétnapos látogatás után a képviselő a Maszolnak elmondta: mindig különleges helyszín számára a Szilágyság, mert összetartó és feltörekvő magyar közösségekkel találkozik, és évről évre látszik az előrelépés, a haladás, a gyarapodás. Mint fogalmazott, ezek a magyar közösségek gazdasági, kulturális és identitás szempontjából is gyarapodnak. Winkler Gyula Szilágybagoson is megfordult | A szerző felvételeWinkler Gyula Szilágybagoson is megfordult | A szerző felvétele

„Felújított iskolákat, templomokat látok itt, gyönyörű szép újonnan épített óvodákat. Látom az igyekezetet, hogy minden támogatási formát felhasználjanak, legyen az helyi vagy európai uniós forrás, a román kormány vagy a magyar állam által nyújtott támogatás” – mondta a képviselő. Winkler kiemelte, az emberek döntő többsége megérti, hogy erős magyar képviseletre van szükség az önkormányzatokban, és meg kell őrizni a polgármestereink, az önkormányzataink erejét, hogy ne lehessen ügyeinkben nélkülünk dönteni. Június 9-dikén összevont választások lesznek – emlékeztetett -, nemcsak az önkormányzati képviseletről döntünk, hanem az európai parlamenti romániai magyar jelenlétről is döntünk.

„Kell legyen romániai magyar képviselet az Európai Parlamentben, mert nem szabad mások kezébe helyezni a mi érdekeinket, mert mások nem fognak a mi érdekeinkkel foglalkozni, nem fogják elmondani azt, hogy Romániában magyarok is élnek. A Szilágyságban is, akárcsak máshol, azt tapasztaltam, hogy az emberek nincsennek mindennel megelégedve, mert legyen szó mezőgazdasági támogatásról vagy templomfelújításról, érezhető a bürokráciának a hátráltató jelenléte. Az emberek érzik, hogy kettős mérce van: hogy miért foglalkozik az európai unió többet a bevándorlókkal, és sokkal kevesebbet az Európában évszázadok óta élő őshonos kisebbségekkel. Itt a Szilágyságban is az emberek azt akarják, hogy változzon az európai unió, hogy legyen több támogatás, és legyen kevesebb bürokrácia, hogy változzon az unió akkor, amikor eltörli a kettős mércét. Az emberek értik, hogy szükség van a romániai magyar, az erdélyi magyar képviseletre az európai parlamentben, mert akkor lesz hangunk az európai unió intézményeiben” - fogalmazott.

A képviselő hangsúlyozta: június 9-dike tétje, hogy legyen erős képviseletünk az önkormányzatokban, és legyünk ott az európai parlamentben. Legyen hangunk Európában, hogy a mi saját ügyeinket, az általunk megválasztott politikusokkal képviselhessék. „Hogyha meglesz az egység, és meglesz a magyar összefogás, akkor meglesz a jó eredmény június 9-dikén is” – emelte ki Winkler Gyula.

A szilágybagosi kampány során Bernáth István RMDSZ-es polgármester elmondta, öröm számukra, hogy csatlakozott hozzájuk Winkler Gyula. Hozzátette, céljuk, hogy a megkezdett projekteket folytassák, legyen szó akár útaszfaltozásról, tornateremépítésről, és további pályázatokat szeretnének elindítani: fejlesztenék a közvilágítást, bővítenék a vízhálózatot, és bölcsődét építenének, melyhez az önkormányzat már megvásárolta a telket.

Fórizs László, Szilágynagyfalu RMDSZ-es alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a községükbe látogatott az európai parlamenti képviselő, hiszen mint mondta, fontos számukra, hogy ne csak helyi, megyei és országos kapcsolataik legyenek. „Itt van nekünk egy hatalmas projektünk, tervünk, a Bánffy kastély felújítása, amihez reméljük, hogy ezután is kapunk támogatást, nem csak helyi, hanem az unió szintjén is. A képviselő úr elmondta a református templomban, hogy rendkívül fontos, hogy mi, magyarok, képviselve legyünk Brüsszelben, az európai parlamentben, és hogy összefogjunk helyi szinten is, itt Szilágynagyfaluban, tisztelve egymás érzéseit. Mert a mi magyar értékeinket, csak a mi magyar képviselőink tudják reprezentálni: Brüsszelben is, a megyében is, Bukarestben is, és itt Szilágynagyfaluban is. Ezért kérünk minden szilágynagyfalui, Szilágy megyei magyar embert, hogy június 9-dikén menjen el szavazni, szavazzon a tulipánra, a magyarok képviseletére, mert csak az RMDSZ-nek van európai uniós képviselete, más magyar szervezetnek nincs. Támogassuk az európai parlamenti listát, a megyei listát, és a szilágynagyfalui RMDSZ listát” – zárta az alpolgármester.

Seres Dénes parlamenti képviselő megköszönte Winkler Gyula EP-képviselőnek a kétnapos látogatást, a barátságot, a találkozást és a megbeszéléseket. Mint fogalmazott, a Szilágyság, Erdély, látszik az EU-ban is. Látszanak az összetartó magyar közösségek, a konok akaratunk, hogy anyanyelvünket, kultúránkat, hitünket és hagyományainkat megőrizzük, és az unokáink unokáinak is továbbadjuk. A Szilágyságban is látszik az Unió, látszanak a támogatások, melyeket a mi közösségünk hatékonyan felhasznál, de látszik a kettős mérce is, mely elfogadhatatlan, és kiábrándítja a romániai magyar embereket. „Európának változnia kell, több támogatást és kevesebb bürokráciát akarunk, az őshonos kisebbségek védelmét, a mi értékeinknek több tiszteletet, egyforma esélyt minden téren” – mondta a képviselő.

kapcsolódó

Hírlevél