Zöldenergiában van a jövő Európában és Székelyföldön is – RMDSZ-találkozó vállalkozókkal

Zöldenergiában van a jövő Európában és Székelyföldön is – RMDSZ-találkozó vállalkozókkal

A sepsiszentgyörgyi Inkubátorházban a háromszéki kis- és középvállalkozókkal találkoztak péntek délután az RMDSZ gazdasági szakemberei. A rendezvényt Bagoly Miklós, az ASIMCOV elnöke moderálta.

Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter a találkozón elmondta, az euro-övezeti válság Romániában is érezteti és jövőre is éreztetni fogja hatását, de a román kormány még 2010-ben kemény intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy csökkentse az államháztartási hiányt. Ezen döntések nélkül a mostani válság sokkal érzékenyebben érintené az országot, a vállalkozókat. A miniszter nem rejtette véka alá azon véleményét sem, miszerint a vállalkozóknak idén és jövőre is nehéz lesz, látványos fejlődésre ugyanis nem lehet számítani, de mint hangsúlyozta, figyelembe kell venni, hogy az egész Európai Unióban Románia költötte a legtöbb pénzt beruházásokra, és ez mindenképp meglátszik a vállalkozások szintjén is. „A környezetvédelmi minisztériumot 200 millió lej adóssággal örököltem, 2010-ben és 2011-ben is adósságmentesen lépünk át az új évbe, tehát minden vállalkozónak elszámoltuk év végére az elvégzett munkálatokat. A Környezetvédelmi Alap évente 3 milliárd lejt fordít környezetvédelmi beruházásokra. Az idén 44 ezer család igényelt a támogatást alternatív energiával működő fűtési rendszer beszereléséhez a Zöld Ház program keretében, ez minden bizonnyal fellendíti a szektorban érdekelt kis- és nagyvállalatok forgalmát is” – mutatott rá a miniszter.

A Románia kormányzata által meghatározott gazdasági mutatók jövőre is tarthatóak, ugyanakkor 1-1,5 százalékos gazdasági növekedés várható 2012 végére – vélte Gyerkó László szenátor, aki szerint, amíg pozitív számokról van szó, nem lehet olyan nagy a baj. A szenátor azonban elismerte, hogy ezt a mindennapokban nem érzik sem a vállalkozók, sem az emberek, hiszen gondok vannak például a kifizetésekkel, a piacon forgó készpénzzel. Székelyfölddel kapcsolatban kiemelte, hogy a kis- és közép vállalkozók képezik a gazdaság legfontosabb szektorát, ugyanakkor véleménye szerint a zöldenergia, a humánerőforrás és a turizmus lehetnek a közeljövőben nyereséges ágazatok. Ezeknek a gondolatoknak a jegyében kezdte meg munkáját tavasszal az RMDSZ Gazdasági Tanácsa, számolt be Gyerkó László, a testület elnöke, kiemelve, hogy legfontosabb céljaik közé tartozik az említett ágazatok mentén történő gazdaságfejlesztés és a szociális jellegű törvénykezési keret, például a családvédelmi jogszabály megteremtése.

Borbély Károly, a Gazdasági Minisztérium államtitkára méltatta az ASIMCOV tevékenységét, amely Erdély egyik legjobban működő kis- és középvállalkozókat tömörítő szervezete. Az államtitkár kitért a Románia által meghozott, megszorító intézkedésekre, amelyeket - mint mondta - nehéz pillanatban vállalták, emiatt sok kritika érte a kormányt és az RMDSZ-t is. „Most látszik, hogy volt értelme ezeknek az intézkedéseknek, hiszen az Európai Unió most hasonló, kötelező érvényű döntéseket hozott, például, hogy egy ország államadóssága nem lehet nagyobb, mint 60 százalék. Jó úton haladunk, még akkor is, ha ezt a mindennap még nem érezzük” – hangsúlyozta az államtitkár, aki a szaktárca gazdaságfejlesztési programjaira hívta fel a figyelmet.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő az EU 2020 stratégiából kiindulva az ERDÉLY 2020 – SZÉKELYFÖLD 2020 fejlesztési tervek megalkotását szorgalmazta. “Ha komolyan gondoljuk, hogy Erdélyt fel lehet emelni egy európai régió szintjére, akkor nekünk is az EU 2020 céljaihoz kell hangolódni, persze mozgó célpontról van szó, hiszen nem tudjuk pontosan, hogy a következő 2-3 vagy a 20-30 évben mi történik, de azt sem, hogy a globalizációnak mi lesz a jövője. Ami biztos, hogy tervezés nélkül nem tudunk fejlődni. A felzárkózás útja a fenntartható fejlődés tervezése, a közép- és hosszú távú tervek összehangolása” – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő. Székelyföld kapcsán elmondta, érdemes megvizsgálni, hogy az EU 2020 stratégia alapelvei, a tudásalapú gazdaság, a zöld energia és az emberközpontúság hogyan valósítható meg, és meg kell nézni azt is, hogy milyen területen szükséges a paradigmaváltás.

Antal István képviselő a megújuló energiaforrások tekintetében beszélt Székelyföldről, kiemelve, hogy fontos a térség infrastrukturális fejlesztése, de időközben arra is fel kell készülni, hogy az erőforrásokkal hogyan gazdálkodnak, vagyis, hogy ne mások aknázzák ki ezeket. A képviselő szerint Székelyföldnek olyan tartalékai vannak, amelyek öt-tíz éven belül felértékelődnek. Antal István értékelte a háromszékiek lépéselőnyét az energianövények, főként az energiafűz területén. Ezek országos termelését 2013-ra lehet elindítani, amely véleménye szerint a következő évtizedben nagy jövő elé néz.

Nagy Bege Zoltán, az Országos Energiahatóság vezérigazgatója a zöldenergia termelésről tartott előadást. Elmondta, Románia megújuló energia-potenciálja nagy, de kihasználásához fontos támogatási rendszert igénybe venni. A hivatalvezető részletesen ismertette az elérhető hazai és uniós pályázati forrásokat.

A háromszéki vállalkozók érdeklődtek az európai trendekről, az euró-övezeti válságról, de jeleztek a hazai pályázati programokkal kapcsolatos visszaéléseket is.

kapcsolódó

Hírlevél