Winkler Gyula Székelyudvarhelyen: ott kell lenni az Európai Parlamentben

Winkler Gyula Székelyudvarhelyen: ott kell lenni az Európai Parlamentben

Március 26-án, Székelyudvarhelyen kötetlen beszélgetésre, sajtóreggelire hívta a helyi média képviselőit Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje és Bunta Levente polgármester. Úgy összegeztek: az elmúlt huszonöt év alatt az RMDSZ következetes és eredményes érdekképviseleti munkát végzett, az elmúlt hét év alatt pedig uniós támogatások révén is fejlődhetett a térség, így az unió jót jelent, ott kell lennünk.

„Az RMDSZ 25. születésnapjára készül, a romániai parlament egyetlen olyan szereplője, mely ezen idő alatt sem elnevezését, sem szimbólumait, sem az elvrendszerét nem változtatta meg, a tulipán következetesen a közösségi érdek képviseletét biztosította” – közölte a Szövetség EP-képviselőjelöltje. Arra is rávilágított, hogy uniós támogatások és szabályozások szempontjából mi várható az elkövetkező ciklusban.

 

Míg az elmúlt hét évben 31,5 milliárd eurót különítettek el Románia számára, az elkövetkező hét évre ez az összeg 43 milliárd euró lesz. Igaz, hogy felhasználás szempontjából sereghajtók vagyunk, hisz 42 százaléknál tartunk, ám sikerült az előző ciklus idejét kitolni 2016-ig, így akár 80 százalékig is feltornászhatjuk magunkat.

 

„Az RMDSZ már 2012-ben elkészítette az Erdély 2020 fejlesztési tervét, melyet rendszeresen aktualizál. Ha ezek mellé társítjuk a helyi önkormányzatok fejlesztési terveit, akkor már tudunk intézkedni, tudunk lépni. Minél több támogatást le kell tudnunk hívni, ugyanakkor pedig meg kell mutatnunk az értékeinket, kincseinket is, hogy mindenki tudja meg mi az, hogy Székelyföld” – mondta Winkler.

 

Az EP-képviselő arról is beszámolt, hogy az elkövetkező ciklusban a területalapú támogatások mértéke 5,7 milliárdról 10,6 milliárdra nő, vagyis megkétszereződik, és az egy hektárra jutó támogatási összeg is nő, a kisgazdák és a kezdő mezőgazdasági vállalkozások pedig kiemelt figyelmet kapnak – vagyis jelentős mértékben növekszik a rendelkezésünkre álló uniós pénzösszeg.

 

„25 év alatt a székelyek megszokták, hogy a helyi és megyei önkormányzatban ott kell lenni, hogy mi kell hozzuk a döntéseket, és a román parlamentben is ott kell lenni, hogy jogainkat érvényesítsük, majd meg is védjük mindazt, amit elértünk. Aztán ott kell lenni kormányon is, hogy beruházásokra pénzt tudjunk hozni, és ott kell lenni az Európai Parlamentben is, ahol csak a mi embereink tudják elvégezni az erdélyi magyarság által várt munkát” – sorolta Winkler. Azzal zárta összegzését, hogy ha úgy is tűnik a székely embernek, hogy távol van Brüsszel, el kell mondani neki, hogy már nincs földrajzi távolság, és ott olyan döntéseket hoznak, melyek a mindennapjainkat befolyásolják.

 

Bunta Levente az elmúlt huszonöt év rövid történetét vázolta: ,,kiléptünk egy olyan világból, melyben nem volt tulajdonunk, és jobb volt, ha nem gondolkodunk, ha nem szólunk, aztán földjeinket, erdőinket visszaadták, az iskolák is a mieink lettek, most pedig már azon dolgoznak, hogy helyi rendőrség legyen.” – pontozta Bunta. A polgármester úgy összegzett: az unió jót jelent, és nekünk ott kell lennünk: „el kell menni választani, és magyar ember magyar emberre szavazzon”.

 

Bunta Levente polgármester a találkozó zárásaként megköszönte az udvarhelyieknek, hogy 5500-an támogatták aláírásukkal a Szövetség EP-képviselőjelöltjeit, majd egy újabb, az európai unió mellett szóló érvként azt sorolta, hogy milyen pályázatok révén mekkora összegek érkeztek Székelyudvarhelyre.

 

Aktualizálták az Erdély 2020 fejlesztési tervet

 

Elkészült az Erdély 2020 fejlesztési terv aktualizált változata, amely a 2014-2020 közötti időszakra hatályos, európai bizottsági rendeletekre épül és figyelembe veszi az új költségvetési keret Románia számára elkülönített pénzforrásait – jelentette be szerdán Csíkszeredában Winkler Gyula. Az RMDSZ európai parlamenti képviselője a Csíki Vállalkozók Egyesületének képviselőivel és a Hargita Megyei Tanács szakembereivel folytatott megbeszélést, a találkozó házigazdája Tánczos Barna szenátor volt.

 

A követező hétéves tervezési időszakra 43 milliárd euró értékű uniós forrás áll Románia rendelkezésére, ez jóval több, mint az előző időszaknak megfelelő 31,5 milliárd euró. Az unió költségvetéséből származó források és a támogatási prioritások ismeretében, a Csutak István fejlesztéspolitikai szakértő által aktualizált Erdély 2020 tervet a Gazdasági Tanács elé terjesztették szakmai vitára. A következő hetekben várható a fejlesztéspolitikai dokumentum aktualizált változatának véglegesítése, amely az erdélyi magyar önkormányzatok, vállalkozók, gazdák, civil szervezetek számára tartalmaz hasznos információkat a következő években megpályázható fejlesztési forrásokról.

 

,,Köztudott, hogy az RMDSZ mindig elvégzi a házi feladatot, ilyen szempontból az új fejlesztési időszak tervezését időben elvégeztük, 2012-ben átfogó szakmai és társadalmi vita alapján dolgoztuk ki a szakpolitikai dokumentumot, most a brüsszeli információk figyelembe vételével aktualizáltuk. 2014 a felkészülés éve, ezért a tartalmas tájékoztatás nagyon fontos. A cél a modernizáció, a szülőföld felzárkóztatása az európai uniós szintre, ennek a célnak a megvalósításához az egyik forrás épp az Európai unió által biztosított fejlesztési alapok" – mondta Winkler Gyula. A megbeszélésen az 58 csíkszeredai céget tömörítő szakmai szervezet képviselői konkrét javaslatokat fogalmaztak meg, dr. Szabó Barna, a Hargita megyei önkormányzat megyemenedzsere az intézmény szakemberei által megfogalmazott javaslatlistát adott át az RMDSZ európai parlamenti képviselőjének. 

kapcsolódó

Hírlevél