Winkler Gyula: legyen minél erősebb Kárpát-medencei magyar érdekképviselet az Európai Parlamentben Fotó: Fotó: Bethlendi Tamás

Winkler Gyula: legyen minél erősebb Kárpát-medencei magyar érdekképviselet az Európai Parlamentben

"Május 25-én az erdélyi magyar nemzeti közösség brüsszeli képviseletéről döntünk, de fontos nap május 25-e a Kárpát-medencei magyar nemzeti érdekérvényesítés szempontjából is, hiszen nekünk, magyaroknak értékeinket és nemzeti érdekeinket szolidárisan kell képviselnünk az Európai Parlamentben” – hangsúlyozta Winkler Gyula vasárnap délután Besztercén, ahol a 14. alkalommal megszervezett magyar majális vendége volt. 

"A magyar nemzetrészek szolidaritása viheti sikerre a nemzeti érdekérvényesítést, amely egyformán fontos a magyarországi vagy az erdélyi magyar közösség tagjainak, de a Kárpát-medencében élő bármely magyar közösségnek is. Ezért fontos, hogy a Besztercén és a megyében élő magyar emberek érezzék át a május 25-ei szavazás tétjét, érezzék, hogy az RMDSZ számára minden közösség számít, nincsen fontosabb vagy kevésbé fontos magyar közösség Erdélyben. A szórványban élő magyarok minden egyes szavazata hozzájárul nemzeti érdekképviseletünk megerősítéséhez. Annyian vagyunk, ahányan egy hét múlva szavazunk, és mi, romániai magyarok, a Beszterce-Naszód megyei szórványban, a Székelyföldön, Partiumban és Bánságban egyaránt, kezünkben hordozzuk a lehetőségét annak, hogy hozzájáruljunk a minél erősebb Kárpát-medencei magyar érdekképviselet biztosításához az Európai Parlamentben, éljünk ezzel a lehetősséggel, menjünk el szavazni” – fogalmazott az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

 

Winkler Gyula a tacsi gyékényfonóktól ajándékként egy fonott kosarat kapott annak jeleként, hogy a besztercei szórványban is van olyan, a mai napig fennmaradt népi mesterség, amely egyrészt híressé tette a települést nemcsak Erdély szerte, de külföldön is, másrészt a magyar népi kultúrának egy olyan szeletét őrizte meg, amely az egész Kárpát-medencében egyre inkább ritkaságnak számít.  A rendezvényen házigazdája Décsei Attila Lehel, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke volt, részt vettek magyarországi testvértelepülések küldöttségei Lajoskomáromból, Nyíregyházáról és Ibrányból.

 

A karaván hétfőn Gyergyószéken folytatja útját. Winkler Gyula erdélyi körútjának képes beszámolóját a http://winklerkampanyban.tumblr.com/oldalon találják.

kapcsolódó

Hírlevél