Winkler Gyula: elismerést közösségi szimbólumainknak! Fotó: Fotó: Bethlendi Tamás

Winkler Gyula: elismerést közösségi szimbólumainknak!

"Ugyanaz a mandátuma, ugyanaz a feladata a helyi és megyei önkormányzati vezetőknek itthon Székelyföldön, a parlamenti képviselőknek és szenátoroknak Bukarestben, nekünk, EP-képviselőknek Brüsszelben az Európai Parlamentben: az erdélyi, a székelyföldi emberektől kaptuk a megbízatást, hogy nemzeti közösségünk jogait érvényesítsük, az erdélyi magyarság gazdasági és fejlesztési érdekeit képviseljük itthon és Európában" – emelte ki Winkler Gyula kedd este Farkaslakán, ahol a helyi sportcsarnokban megszervezett fórumon vett részt. 

"Az Európai Parlamentben használhatom anyanyelvemet, amely az EU 24 hivatalos nyelvének egyike, beszélhetek magyarul, míg a bukaresti törvényhozásban dolgozó képviselőtársaim ezt nem tehetik meg. Az unióban a közösségek mindenhol szabadon használhatják helyi vagy regionális szimbólumaikat, a zászlót, a címert, amely közösségi hovatartozásukat jelzi évszázadok óta. Sajnos Romániában ez még mindig vitatéma, értelmetlen gáncsoskodással próbálják megakadályozni szimbólumaink használatát. Szilárd meggyőződésből teszek meg mindent, hogy az RMDSZ csapata minél jobb eredményt érjen el vasárnap a választáson, hogy erős európai parlamenti képviselete legyen az erdélyi magyarságnak, mert hiszek abban, hogy ez hatékonyan járul hozzá anyanyelvünk, nemzeti szimbólumaink itthoni elismeréséhez" – hangsúlyozta az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

 

A fórumot megelőzően uniós forrásokból finanszírozott turisztikai Tourinform irodát avattak, ahol Winkler Gyula méltatta a farkaslakiak kezdeményezőkészségét, mint mondta, az uniós források nem tudnak célba érni, ha nincs helyi akarat, ha nincs helyi kezdeményezés.

 

Az iroda átadásán részt vett Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, aki ez alkalommal székely zászlót adott át Farkaslaka polgármesterének, Kovács Lehelnek. Winkler Gyula EP-képviselő az Európai Unió zászlóját hozta el a közösségnek. Az eseményen részt vett Moldován József és Antal István parlamenti képviselő, Asztalos Ferenc, EP-képviselőjelölt.

 

Ezt megelőzően Winkler Gyula Korondon vett részt vállalkozói fórumon, ahol az európai parlamenti választások tétjéről, a részvétel fontosságáról beszélgetett a helyiekkel. Szerdán Székelyudvarhelyen,  Székelykeresztúron és Szentegyházán vállalkozókkal találkozik, Zetelakán pedig lakossági fórumon vesz részt. Winkler Gyula erdélyi körútjának képes beszámolóját a http://winklerkampanyban.tumblr.com/oldalon találják.

kapcsolódó

Hírlevél