Vincze Loránt: a magyar közösség az EP-választás igazi nyertese

Vincze Loránt: a magyar közösség az EP-választás igazi nyertese

Az európai parlamenti választásokon a romániai magyarság nyert, hiszen megerősödött az érdekképviselete Európában és megmaradt a súlya a román belpolitikában. Százezerrel több szavazatot kapott most a Szövetség, mint öt évvel ezelőtt, ebből is látszik, hogy hatalmas felhajtó ereje volt a választásnak. A siker osztható: az RMDSZ kampánya mellett több kovácsa volt ennek a sikernek” – fogalmazott Vincze Loránt, az RMDSZ megválasztott európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke csütörtök este Kolozsváron. Köszönetet mondott a választóknak, és úgy értékelte, a sikert az RMDSZ kampánycsapatának, helyi szervezeteinek, polgármestereinek, választott tisztségviselőinek munkája tette lehetővé. Hozzátette, hogy fontos támogatók voltak történelmi egyházaink, az anyaország, személyesen Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Polgári Párt, civil és szakmai szervezetek. Támogatásuk együttesen járult hozzá a romániai magyarság győzelméhez.

Vincze Loránt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor harmincadik születésnapja alkalmából a Magyar Ifjúsági Tanács és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány által szervezett rendezvénysorozat Jogaink védelme Romániában és Európában című közéleti-politikai előadásán vett részt a kolozsvári Vallásszabadság Házában.

Az RMDSZ EP-képviselője emlékeztetett: „ma sem lehet tudni, hogy az EMNP mit mond, hogyan szavazzanak a néppártosok, mert egy héttel a választás előtt még az volt az álláspont, hogy nem döntötték el. Szerintem még ma sem. Ilyen fokú határozatlanság mellett pedig nagyon nehéz bármiről is tárgyalni, akár a jövőben is.” Hozzátette: aki részt kívánt venni az összefogásban a nemzeti érdekért, az megtette, és ma része a sikernek.

Az európai uniós kisebbségi érdekérvényesítés kapcsán Vincze Loránt elmondta: a Minority SafePack életében két időszak következik. Az első az uniós intézmények megalakulásakor, a folyamat során az RMDSZ kérni fogja egy kisebbségi kultúrákért és nyelvekért felelős biztos kinevezését, illetve azt, hogy az EB elnökjelöltjeinek programjába kerüljön be a kisebbségi fejezet. A második pedig az új EB megalakulásával veszi kezdetét, amikor az összegyűjtött aláírásokat és a jogszabály-javaslatokat benyújtják a Bizottsághoz. Ezzel párhuzamosan folytatni fogják az európai fővárosokban már megkezdett lobbitevékenységet, hogy minél több tagállamot győzzenek meg a Minority SafePack támogatásáról. Elmondta: „örvendetes, hogy az uniós közbeszédben egyre több szó esik a Minority SafePackről, a választások előtt például az AfD kivételével az összes német párt támogatásáról biztosította a kezdeményezést, a német dpa hírügynökség pedig külön anyagot szentelt a kisebbségvédelemnek, mint az európai választások egyik fontos témájának” – mondta el.

Arra a kérdésre, hogy hogyan fog alakulni az RMDSZ és az Európai Néppárt viszonya, Vincze Loránt kifejtette: föl sem merült egy percig sem, hogy az RMDSZ kilépjen az Európai Néppártból. „Ez a legnagyobb európai politikai alakulat, a legjobb kiindulópont, hogy szövetségeseket keressünk” – érvelt. Hozzátette: az MSPI sikere ugyanakkor nagyban függ attól is, hogy a különböző pártcsaládokat mennyire tudják meggyőzni, így a siker érdekében át kell lépni a pártvonalakat, és szövetségeseket kell keresni más pártcsaládokban is.

Az RMDSZ EP-képviselője szerint az erdélyi magyarság külpolitikájában az Amerikai Egyesült Államok szerepe is fontos. Amikor kisebbségi kérdésekben az Egyesült Államok állást foglalt, akkor annak voltak eredményei – emlékeztetett. Szerinte arról kell meggyőzni Washingtont, hogy a geopolitikai céljain túl a kisebbségi jogokra tekintsen úgy, mint a térségbeli demokrácia és stabilitás fokmérőjére.

kapcsolódó

Hírlevél