Vincze Loránt a MÁÉRT-on: a Minority SafePack kezdeményezés az elmúlt évtizedek legnagyobb kisebbségi projektje

Vincze Loránt a MÁÉRT-on: a Minority SafePack kezdeményezés az elmúlt évtizedek legnagyobb kisebbségi projektje

Számos tagállam nem teljesíti kötelességét, és saját kompetenciában nem tartja tiszteletben a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogait, több közösség nyelve és kultúrája veszélyben van – hívta fel a figyelmet a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) pénteki, budapesti ülésén Vincze Loránt. A kisebbségek esélyt akarnak kapni arra, hogy megőrizzék nyelvi és kulturális identitásukat, a szülőföldjükön boldoguljanak, és ennek eszköze a Minority SafePack kezdeményezés – mondta a FUEN elnöke.

„Részt kérünk az Európai Unió jövőjének kialakításában, olyan jövőt szeretnénk, amelyben nem csak a hivatalos nyelvek és a domináns kultúrák, hanem az őshonos kisebbségek is teljes jogú tagjai a társadalomnak” – fogalmazott az európai kisebbségek ernyőszervezetének vezetője az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack kezdeményezésről tartott bemutatójában.

A korábbi európai jogalkotások során sem a magyarokon múlt az, hogy mennyi került be a nemzetközi dokumentumokba, szerződésekbe kisebbségi témában. Az Európai Tanács kisebbségi keretegyezménye vagy a nyelvi charta is kompromisszum eredménye, magyar szempontból sokkal többre, erősebb védelemre, hatékonyabb szankciókra lenne szükség, de ennyit sikerült elérni, a Lisszaboni Szerződés felemás voltáról nem is beszélve. Most itt áll előttünk ez a lehetőség a polgári kezdeményezés révén. Használjuk ki maximálisan. Egészítse ki sikerrel a nemzetközi és európai szervezetekben zajló magyar érdekképviseleti munkát, a magyar nemzetpolitikai diplomáciát, amely most, az elmúlt években nagy fordulatszámon dolgozik!” – fogalmazott Vincze Loránt, hozzátéve: politikusok, mérvadó jogászok és szakértők mondják szerte Európában, hogy ez az elmúlt évtizedek legnagyobb kisebbségi projektje. Ez hatalmas felelősséget ró az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójára, valamennyi tagszervezetére és azon belül is a magyar közösségeinkre, a magyar érdekre – mondta a FUEN-elnök.

Ezzel a tervvel mi előre menekültünk, megoldást kerestünk és találtunk. Sokan tartottak, tartanak velünk ezen az úton, amelynek még nem értünk a végére, össze kell gyűjtenünk egymillió aláírást” – fogalmazott Vincze Loránt, köszönetet mondva Magyarországnak és a határon túli magyar közösségeknek is, amiért hittek és hisznek a közös vállalkozás sikerében, és minden eszközzel támogatják azt.

kapcsolódó

Hírlevél