Turizmus és erdőgazdálkodás – egymást erősítő tényező - Nemzetközi konferenciát rendeztek Gyergyócsomafalván a Föld Napja alkalmából

Turizmus és erdőgazdálkodás – egymást erősítő tényező - Nemzetközi konferenciát rendeztek Gyergyócsomafalván a Föld Napja alkalmából

Föld Napja Nemzetközi Konferenciát tartottak április 19-én Gyergyócsomafalván a helyi Borsos Miklós Művelődési Otthonban. A konferenciát Hargita Megye Tanácsának Interreg IVC RobinWood Plus európai uniós projektjének Gyergyócsomafalva Polgármesteri Hivatala által megnyert Sharewood nevű alprojekt keretében szervezte meg a helyi tanács.

A természet- és környezetvédelmet, illetve az erdő többcélú felhasználását célzó projektben Gyergyócsomafalva Polgármesteri Hivatala a dél-olaszországi Pollino Nemzeti Park, az észak-olaszországi Savona régió és franciaországi Pays de Gueret partnereként vesz részt, mely partnerszervezetek képviselői is részt vettek és előadást tartottak a csütörtöki konferencián.

A tanácskozás megnyitóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy a RobinWood projektet Hargita Megye Tanácsa pályázta meg és pályáztatta tovább a települések szintjén.

– A projektnek köszönhetően lehetőség nyílt rá, hogy a csomafalviak megismerjék más európai települések jó erdőgazdálkodási gyakorlatait, ugyanakkor megismertessék a csomafalvi lehetőségeket is. Szükség van egy olyan hosszú távú stratégia kidolgozására, amelyben a turizmus és az erdőgazdálkodás erősítő tényezőként hat egymásra, és munkát, megélhetést biztosít az itt élő emberek számára – mondta a tanácselnök.

Márton László Szilárd, Csomafalva polgármestere, a Sharewood projekt menedzsere, az 58 000 euró értékű projekt mibenlétét ismertette.

– A program célja az volt, hogy megismerhessük más európai települések erdőgazdálkodási gyakorlatait. Jelenleg öt tanösvényt szeretnénk kialakítani iskolások bevonásával, akik már január óta dolgoznak a projekten. A program segítségével felmérést végeztünk a településen, melynek eredményeiről egy ingyenes kiadványban tájékoztatjuk a lakosságot – közölte a polgármester.

Az esemény megnyitóján részt vett Hargita Megye Tanácsa testvérmegyéjének, Bács-Kiskun megye közgyűlésének az elnöke, Bányai Gábor, aki alföldiként azt kívánta, hogy az itteni erdők gyarapodjanak, mert igazi értéket képviselnek.

A konferencia szakmai előadásait fafaragás és drácinapattintás követte, majd a résztvevők közös faültetéssel zárták a Föld Napja alkalmából szervezett programot.

kapcsolódó

Hírlevél