Több százan az egyetemi börzén Fotó: Fotó: Henning János

Több százan az egyetemi börzén

Az egyetemek közt is verseny zajlik a lelkes és tehetséges diákok megszerzése érdekében – derült ki az Európai Egyetemek Börzéjén. A Sepsiszentgyörgyön megszervezett eseményen zömmel hazai, illetve magyarországi egyetemek mutatkoztak be.

Háromszékről javarészt Kolozsvárra, Bukarestbe és Marosvásárhelyre mennek tanulni a fiatalok. Az elmúlt évek során egyre népszerűbb lett Csíkszeredában a Sapientia, illetve a sepsiszentgyörgyi BBTE. A börzén ennél sokkal szélesebb felhozatallal ismerkedhettek a licisták: hisz jelen volt a Veliko Turnovo University Bulgáriából, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem-Budapestről, a Gödöllői Szent István Egyetem, az ASE Bukarest, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája Székelyudvarhely, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem is.

A megnyitóra Sepsiszentgyörgyön, a Babeș – Bolyai Tudományegyetem kihelyezett karának előcsarnokában került sor: az első órákban, még véletlenszerűen érkeztek az érdeklődők, azonban a szervezők elmondása szerint a börzére a megye többi településéről szervezett csoportokat is várnak. A szóróanyagok mellett az egyetemeket képviselő, zömmel fiatal diákoktól, tanároktól természetesen olyan információkat is meg lehetett tudni, amelyek a honlapokon, bemutatkozó filmekben nem szerepelnek.

Kristály Sándor a BBTE helyi tagozatának igazgatója magyarul, románul és angol nyelven köszöntötte a jelenlévőket, rámutatva, hogy a helybéli diákok számára is fontos, hogy rálátásuk legyen a helyi illetve külföldi felsőoktatási intézmények által biztosított lehetőségekre.

Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere beszédében kiemelte: az intézmény a város támogatásával jött létre. A megyeszék önkormányzata továbbra is támogatja az oktatási intézmények fejlesztését, különös tekintettel arra, hogy ez a város gazdasági és szellemi fejlődését is elősegíti.

Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke hangsúlyozta: fontos, hogy felkészült szakemberekként térjenek haza a környékbeli ifjak. Az önkormányzati vezető kifejtette, a külföldön végzett tanulmányok olyan plusz szellemi tőkét jelentenek, amellyel idehaza hatékonyabban lehet érvényesülni. A börze ebben is segíthet, hiszen a létező áthallgatási lehetőségekről, programokról is lehet informálódni a hét végéig tartó esemény keretében.

A megnyitó utolsó felszólalója Nagy László, a BBTE rektorhelyettese úgy véli, hogy az esemény nem csak a diákok számára érdekes: Románia egyik legrangosabb tudományegyeteme szívesen vállal együttműködést külföldi tanintézményekkel: a sepsiszentgyörgyi rendezvény erre is lehetőséget teremthet.

kapcsolódó

Hírlevél