Szolidaritást szorgalmaz az RMDSZ az állampolgári kezdeményezés sikere érdekében

Szolidaritást szorgalmaz az RMDSZ az állampolgári kezdeményezés sikere érdekében

Egy szolidáris polgári kezdeményezéssel lehetőségünk van arra, hogy felhívjuk az Európai Unió figyelmét az őshonos nemzeti kisebbségekre, a felaprózott törekvések viszont a kisebbségi közösségekben és az európai közvéleményben is zavart keltenek - hangsúlyozta az RMDSZ nevében a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács pénteki, budapesti ülésén Winkler Gyula.

Az európai parlamenti képviselő emlékeztette a résztvevőket, hogy a két héttel korábbi Brüsszelben szervezett kerekasztal-megbeszélésen a kisebbségi szervezetek képviselői által megfogalmazott legnagyobb aggodalom a kezdeményezés sikerére vonatkozott. Többen elmondták, nem szeretnék, hogy az európai kezdeményezés valamilyen szakaszban kudarccal végződjön. Alapos szakmai munkával, egyeztetésekkel, együttes fellépéssel, összehangolt aláírásgyűjtéssel ez elkerülhető - fogalmazott Winkler Gyula a KMAT ülésén, hozzátéve: minden magyar szervezet támogatására és munkájára szükség van, annak érdekében, hogy az aláírásgyűjtés meggyőző eredménnyel záruljon.

Winkler Gyula a KMAT ülésén ismertette az RMDSZ által szorgalmazott kisebbségi tematikájú európai állampolgári kezdeményezést történetét. Mint mondta az RMDSZ - később az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójával (FUEN) közösen - már tizennégy hónappal ezelőtt megkezdte a munkát a kezdeményezés előkészítésére, felismerte az eszközben rejlő lehetőséget, de ugyanakkor az általa szabott keretet és határidőket is. Az RMDSZ tavaly februári kongresszusi külügyi dokumentumának címe európai összefogást és szolidaritást sürget: Legyen európai szintű politika a nemzeti közösségek védelme, és megfogalmazza, hogy Európai Uniós nemzeti kisebbségi keretszabályozásra van szükség.

A következőkben az RMDSZ Szövetségi Képviselőinek Tanácsa tavaly áprilisi ülésén döntött, hogy kezdeményezi az eszköz hasznosítását, majd partnerként kereste meg a FUEN-t, amely júniusi kongresszusán a kezdeményezést támogató egyhangú határozatot fogadott el. Legutóbb, két héttel ezelőtt Brüsszelben, az RMDSZ és a FUEN kezdeményezésére, a kisebbségi frakciócsoport munkacsoport tagjaival közösen kerekasztal-megbeszélésre került sor. A tanácskozáson a FUEN, a YEN (európai ifjúsági szervezet), az RMDSZ és az SVP (Dél-tiroli Néppárt) közös nyilatkozatot mutatott be, amely támogatja a kezdeményezés elindítását és felkéri az EU őshonos kisebbségeinek, nemzeti közösségeinek, etnikai csoportjainak és nyelvi kisebbségek képviselőit, hogy indítsanak összehangolt, sikeres összeurópai aláírás-gyűjtési kampányt az őshonos, nemzeti kisebbségek és etnikai csoportok védelme érdekében.

A szakmai előkészítés folytatódik, az őshonos nemzeti kisebbségre vonatkozó, nemzeti stratégiákat igénylő EU keretterv megalkotásának lehetőségéről tárgyalást kezdtünk az Európai Bizottság felelős tisztségviselőivel. A kezdeményezés szövegére vonatkozó javaslat és a támogató szervezetek akciótervének elfogadása a FUEN májusi kongresszusán várható - vázolta az EP-képviselő a következő időszak legfontosabb tennivalóit. Winkler Gyula az RMDSZ nevében kérte a Kárpát-medencei magyar közösségeket, hogy csatlakozzanak a körvonalazódó európai kisebbségi szolidaritáshoz. A kisebbségi kérdést valóban európai uniós szintre kell emelnünk, ezt megfontoltan, meglévő jogi keretre alapozva és a szubszidiaritás elvével egyező szövegezéssel kell megtenni, felsorakoztatva a kezdeményezés mögé minél több tagállam kisebbségi szervezetét. Emlékeztetett arra, hogy miként a KMAT-nak több tagja nem EU-s tagállamból érkezik, a FUEN-nek, az 1949-ben alakult európai kisebbségi ernyőszervezetnek is számos EU-n kívüli tagja van. Ők közvetlenül nem vehetnek ugyan részt az aláírásgyűjtésben, de erősíthetik és szolidárisak lehetnek a kezdeményezéssel, amely sikere esetén államaikban hivatkozási alap lehet - mondta Winkler Gyula az ülésen.

A Kárpát-medencei Magyar AutOnómia Tanács budapesti ülését Tőkés László európai parlamenti képviselő vezette, meghívottként a magyar kormányt Németh Zsolt külügyi államtitkár képviselte. Jelen volt valamennyi kárpát-medencei magyar szervezet elnöke vagy képvisleője. Az RMDSZ megfigyelő tagja az autónómia tanácsnak.

kapcsolódó

Hírlevél