Szociális segélyt  a tényleges rászorulóknak – szigorítottak a juttatás  igénybevételén

Szociális segélyt a tényleges rászorulóknak – szigorítottak a juttatás igénybevételén

A szociális segélyek  megítélésének feltételein szigorított a képviselőház ma ülésező, döntéshozó testülete. Az RMDSZ képviselőházi frakciója támogatta az erre vonatkozó törvénytervezetet, úgy értékelte, hogy nagy szükség van a szociális segélyeket szabályzó jogszabályi keret mielőbbi módosítására. Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a képviselőház munkaügyi bizottságának titkára elmondta, hogy a ma megszavazott törvény értelmében ezentúl  a tényelegesen rászorulók részesülnek szociális segélyben. Az eddigi tapasztalat ugyanis az volt, hogy nagyon sokan visszaéltek a szociális juttatást szabályzó törvény megengedő előírásaival.

Csép Éva Andrea elmondta, ezentúl a szociális segélyre jogosultak, akik munkaképesek, kötelesek lesznek elsőre elfogadni a felajánlott munkahelyet, és részt venni a felajánlott szakmai képzésen, ellenkező esetben elveszítik a jogosultságukat a szociális segélyre. 

Számos olyan helyzettel találkozunk nap mint nap, amikor olyan emberek jutnak szociális segélyhez, akik nem lennének jogosultak egy nyugati országban erre az összegre, folyamatos visszaéléseket tapasztalunk. Éppen ezért egy hatékonyabb törvényes keretet dolgoztunk ki. Ennek értelmében, amennyiben egy szociális segélyre jogosult egyszer visszautasít egy felajánlott munkahelyet, azonnal egy évre  megszűnik a jogosultsága a szociális segélyre. Egy év után újra kérheti, azonban figyelembe veszik  az ez idő alatt kifejtett tevékenységét: részt vett-e az ingyenes képzéseken, keresett-e munkát stb.” taglalta a képviselő, majd hozzátette, hogy a ma elfogadott módosításnak társadalomnevelő hatása mellett ezentúl azok jutnak a segélyhez, akik tényelegesen rászorulnak.

kapcsolódó

Hírlevél