Rokkantsági nyugdíjat és balesetbiztosítást az önkéntes életmentőknek – döntőházként fogadta el a képviselőház az RMDSZ tervezetét

Rokkantsági nyugdíjat és balesetbiztosítást az önkéntes életmentőknek – döntőházként fogadta el a képviselőház az RMDSZ tervezetét

Rokkantsági nyugdíjban részesülhetnek a sürgősségi szolgálatot ellátó önkéntesek is, ha a beavatkozás ideje alatt balesetet szenvednek. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet értelmében, amelyet kedden  döntőházként fogadott el a parlament alsóháza, munkabalesetnek minősül az is, ha a sürgősségi beavatkozások alatt önkéntes szerződéssel rendelkező személyek szenvednek balesetet – nyilatkozta Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a plénumi szavazást követően.

„Az RMDSZ törvényhozói által kidolgozott jogszabály-módosítás olyan  emberek balesetbiztosítását célozza, akik önkéntesen vállalnak életmentő feladatokat közösségeikben,  úgy gondoljuk, hogy nagyobb megbecsülést érdemelnek ezért a munkáért. Ilyenek például a nagyvárosoktól távol eső, nagyobb községekben működő önkéntes tűzoltó-alakulatok tagjai” – hangsúlyozta Korodi Attila.

Az eddigi törvénykezés hiányos, hiszen csak az alkalmazottakat illette meg rokkantnyugdíj, amennyiben a munkavégzés során balesetet szenvedtek és elveszítették ezáltal részben vagy teljesen munkaképességüket – tette hozzá Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselő, az alsóház munkaügyi bizottságának titkára. „Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet ezt a problémát hivatott megoldani, hiszen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy amennyiben egy sürgősségi bevetés során tragédia következik be, és valaki elveszíti munkaképességét, ne részesüljön támogatásban csak azért, mert önkéntes alapon dolgozik, és nem kap fizetést ezért a munkájáért. A jogszabály-módosítás a SMURD önkénteseit is érinti, akik a balesetek, katasztrófák helyszínére szállnak ki, valamint azokra is vonatkozik, akik a kiképzés, felkészítés ideje alatt kerülnek ilyen helyzetbe” – emelte ki Csép Éva Andrea, a törvénytervezet kezdeményezője.

A szakbizottsági munkálatok során az RMDSZ tervezetét Csép Éva Andrea és Vass Levente tartotta fenn. Az elfogadott törvénytervezet a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe. 

kapcsolódó

Hírlevél