Ne hagyjuk veszni a moldvai magyar nyelvű oktatást!

Ne hagyjuk veszni a moldvai magyar nyelvű oktatást!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség értetlenül áll a Magyar Kormány azon döntése előtt, amelynek nyomán a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének teljes vezetősége egyhangúan lemondott.

A moldvai magyar nyelvű oktatás ügye a Kárpát-medencei magyarság, az összmagyar nemzet közös felelőssége. A moldvai csángók 11 évvel ezelőtti kezdeményezését, a magyar nyelvű oktatási program beindítását a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a kezdetektől támogatta. Ez biztosította azt, hogy a moldvai csángók visszakapják anyanyelvüket, éljenek az anyanyelven való tanulás lehetőségével. A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetősége az elmúlt tizenegy évben bebizonyította, hogy létezik fogékony közeg a magyar nyelvű oktatás beindítására és működtetésére, annak ellenére, hogy a kezdet kezdetén előítéletek, bírálatok vagy akár fenyegetések érték a Csángóföldre érkező tanárokat.  A Moldvai Csángó Oktatási Program révén a Szövetség az elmúlt 11 évben, 25 faluban, közel 2200 diák számára működtette az oktatási programot, fenntartotta a Csíkszeredai Csángó Bentlakást, illetve 7 településen saját Magyar Házat építtetett vagy vásárolt.

A Magyar Kormány döntése, amely szerint most megvonják ettől a Szövetségtől a moldvai magyar nyelvű oktatás koordinálását és vezetését, súlyos csapás a romániai magyar közösség számára.

Az ezelőtt egy évvel, az oktatási-nevelési támogatások lebonyolításával foglalkozó Iskola Alapítványtól megvont támogatás többek között azt eredményezte, hogy a jogosultak nagy része a mai napig sem részesült a 2010-es évre járó támogatási összegben. A Moldvai Csángómagyarok Szövetségétől megvont bizalom pedig egy szintén jól felépített és működtetett oktatási rendszert veszélyeztet.
 
A „szórvány szórványában” élő csángómagyar közösség és az ott tanító pedagógusok iránt tanúsított tiszteletből a Romániai Magyar Demokrata Szövetség teljes mértékű támogatásáról biztosítja a Moldvai Csángómagyar Szövetség lemondott vezetőségét, és közös fellépésre, összefogásra kéri a romániai magyar társadalmat.

kapcsolódó

Hírlevél