Nagy az érdeklődés a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumba történő átiratkozás első napján (AUDIÓ)

Nagy az érdeklődés a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumba történő átiratkozás első napján (AUDIÓ)

A legfontosabb az, hogy mindenki mielőbb iktassa az átiratkozáshoz szükséges szándéknyilatkozatot. Így sem a tanfelügyelőség, sem a hatóságok nem hivatkozhatnak arra, hogy azért nem neveznek ki tanári kart vagy igazgatót, mert nincsenek diákok a marosvásárhelyi római katolikus iskolában – hívta fel a figyelmet Novák Csaba Zoltán szenátor és Tamási Zsolt a mai sajtótájékoztatón.

„Az iskolára igény van Marosvásárhelyen és Maros megyében, ezt mi sem jelzi jobban, mint az, hogy jelen pillanatban is több tucat szülő áll sorban a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, hogy átírassa gyermekét. Az RMDSZ mindent megtett azért, hogy ennek a közösségi igénynek eleget tudjon tenni. Nem dőlhetünk hátra, számolnunk kell azzal, hogy egyes helyi intézmények lassítani próbálják a folyamatot, illetve – mint tudjuk – a PNL és a PMP is jogi eszközökkel próbál keresztbe tenni. Elfogadhatatlan, hogy egy oktatási intézmény létrejöttének megakadályozásával akarnak politikai tőkét kovácsolni. Ettől függetlenül az RMDSZ mindent megtesz azért, hogy törvényes eszközökkel véghezvigye, befejezze az iskolaalapítási folyamatot” – mondta Novák Csaba Zoltán, szenátor.

Tamási Zsolt a beiratkozással kapcsolatos néhány fontos információra hívta fel a figyelmet. „Az átiratkozási folyamat két lépésben történik, két típusnyomtatvány kitöltésével. Mindkét nyomtatványt a Bolyai Farkas Elméleti Líceum titkárságán kell leadni, az első egy szándéknyilatkozat, amelyben a szülő jelzi, hogy azt szeretné, hogy a gyermek ősztől a katolikus iskolában folytassa tanulmányait. A második nyomtatvány az átiratkozási kérelem. Álhír és félretájékoztatás az az online térben terjedő információ, miszerint a második nyomtatványnak a kitöltése törvénytelen lenne. Azzal szembesülünk, hogy helyi szinten mindent lassítani akarnak, ezért mi azt javasoljuk a szülőknek, hogy a két nyomtatványt egyszerre töltsék ki és adják le, hogy a ne kelljen kétszer járniuk. Így próbáljuk gyorsítani azt, amit más lassítani akar” – hangsúlyozta Tamási.

Továbbá fontos tudni, hogy 9. osztályba nem lehet átiratkozni, mivel a módszertan és törvény tiltja, hogy a számítógépes elosztást követően, egy fél éven belül a diák más iskolába iratkozzon. Ezért a leghamarabb az első fél év után lesz lehetőség a 9. osztályok feltöltésére. Azoknak a diákoknak, akik nem ugyanolyan szakosodással rendelkező líceumi osztályban tanultak, mint amilyenbe átiratkoznának, különbözeti vizsgát is kell tenni. A különbözeti vizsgákra várhatóan szeptember elején kerül sor, de mindenkit időben értesítünk mind a tantárgyakról, mind a vizsgák időpontjáról.

Aki valamilyen okból kifolyólag most nem tudja a szándéknyilatkozatot leadni, szeptember elején még lesz lehetősége átiratkozni.

Novák Csaba Zoltán nyilatkozata

kapcsolódó

Hírlevél