Megnyílt a Digitéka - több mint fél millió oldal sajtóterméket digitalizált az Iskola Alapítvány az elmúlt egy évben

Megnyílt a Digitéka - több mint fél millió oldal sajtóterméket digitalizált az Iskola Alapítvány az elmúlt egy évben

Nem kisebb célt tűzött ki az 1000 év Erdélyben 100 év Romániában programot működtető Iskola Alapítvány a Jakabffy Elemér Alapítvánnyal közösen, mint az erdélyi magyar sajtótermékek és folyóiratok örökidejű megőrzését.

Az Alapítvány 2018-ban digitalizálási programot indított Erdélyi Digitális Tudománytár – Digitéka címmel, melynek elsődleges célja olyan magyar nyelvű napi- és hetilapok, illetve folyóiratok közkinccsé tétele, amelyek az erdélyi, és később a romániai magyarság nyilvánosságát jelentették a 19. és 20. század folyamán. Hozzáférhető többek között 1926. évi első megjelenésétől a Korunk folyóirat, amely nem pusztán az erdélyi irodalom, tudomány és ismeretterjesztés kulturális műhelye immár közel 100 esztendeje, de az összmagyarság egyik legjelentősebb folyóirata is egyben. A kínálat részét képezi a Magyar Kisebbség politikatörténeti folyóirat is, vagy a TETT, amely az erdélyi elméleti és alkalmazott tudományok jelentős fóruma volt a 70-es és 80-as években. Digitálisan elérhető az Ellenzék, amely már 1880-tól Kolozsvár egyik vezető napilapjának számított, mellette a Keleti Újság és a Brassói Lapok, a két világháború között a régió magyar lakosságának legfontosabb hírforrásai, továbbá több jelentős irodalmi szemle (Igaz Szó, Napkelet, Pásztortűz, Utunk), közéleti és ismeretterjesztő folyóiratok a kommunista időszakból (A Hét, Művelődés), napilapok a 20. és 21. század fordulójáról (Háromszék, Székely Hírmondó) stb.

A program keretében a sajtótermékek mellett olyan ritka könyvek és forráskiadványok is digitalizálásra kerülnek, melyek egy adott erdélyi város, régió vagy intézmény történetét dolgozzák fel, vagy épp közismert személyek életrajzát mutatják be az 1989. évi fordulatot megelőzően.

Nagy Zoltán, az Iskola Alapítvány elnöke elmondta: „A program első évében összesen 550.166 oldal sajtótermék és könyv digitális, .pdf formátumú másolatát sikerült elkészítenünk, és akadnak közöttük olyan kiadványok is, melyek digitalizálásával örökérvényű állománymentő szolgálatot is el tudunk látni.

Egyelőre béta verzióban – de már készen és ingyenesen áll a felhasználók rendelkezésére a keresőmotorral ellátott http://digiteka.ro/ honlap is. A honlap kényelmes és egyszerű böngészést tesz lehetővé, ráadásként más digitális könyvtárak erdélyi vonatkozású gyűjteményeihez is kínál útvonalat a kutatók, a történelem iránt érdeklődők, vagy a múlt eseményeire kíváncsi olvasók számára.

A Digitéka állománya folyamatosan bővül.

kapcsolódó

Hírlevél