Megkezdődtek Szilágy megyében a papír alapú aláírásgyűjtések a kisebbségek európai szintű jogvédelméért

Megkezdődtek Szilágy megyében a papír alapú aláírásgyűjtések a kisebbségek európai szintű jogvédelméért

A Szilágysági Magyar Napokon papír alapon is megkezdődtek az aláírásgyűjtések az Európai védelmet jogainknak – Minority SafePack kezdeményezésért, jövő héttől pedig már kapuról kapura járva gyűjtjük az aláírásokat az RMDSZ önkénteseivel és választmányi tagjaival. Szilágy megyéből legalább 20.000 személy támogatására van szükségünk – nyilatkozta Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke.

„Egy nagyon fontos üzenettel megyünk el minden magyar házba: Szilágyság, Erdély és Európa nyelvi és kulturális sokszínűsége olyan érték, amely gazdagít bennünket, gazdagítja Európát. Évszázadok hagyományai és értékei nem elvesznek, hanem értéket tesznek hozzá minden térséghez, minden államhoz. Kötelességünk megvédeni örökségünket, mert mindannyian szegényebbek lennénk, ha egy népszokás, dal, tánc vagy népviselet eltűnne az idő süllyesztőjében” – hangsúlyozta a parlamenti képviselő.

Szilágyi Róbert István, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: „szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatot akarunk, egyenlő bánásmódot többség és kisebbség között, kultúránk és hagyományaink támogatását, anyanyelvű sportközvetítéseket és kulturális tartalmak biztosítását országhatároktól függetlenül. A cél elérése érdekében Szilágy megyében 20.000 aláírásnak, Erdélyből 250.000 aláírásnak kell összegyűlnie. Ahhoz, hogy az aláírásgyűjtés sikeres legyen, összesen egymillióan kell aláírniuk az Európai Unióban, úgy, hogy legalább hét tagállamnak teljesítenie kell a küszöböt. Az összegyűjtött aláírások az Európai Bizottsághoz kerül benyújtásra”.

Szilágyi Róbert István kifejtette: a kisebbségek jogait védő törvénycsomag, a Minority Safepack polgárjogi kezdeményezés nem kizárólag az erdélyi magyarság számára biztosítaná a megillető jogokat, hanem minden európai őshonos kisebbségnek. Uniós jogalkotást akarnak, hogy az őshonos kisebbségek ügyének rendezése ne tagállami, hanem európai uniós hatáskörbe tartozzon. A dokumentum az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének erősítését is kéri az Európai Bizottságtól. 

Az RMDSZ önkéntesei ajtóról ajtóra járva gyűjtik az aláírásokat Erdély-szerte, de az európai polgári kezdeményezés online is aláírható a www.jogaink.eu oldalon.

kapcsolódó

Hírlevél