Máté András Levente: az RMDSZ azért harcol, hogy a svájci frankban felvett hiteleket lejalapú hitelre váltsák, a szerződés megkötésének napján számolt valutaárfolyam alapján

Máté András Levente: az RMDSZ azért harcol, hogy a svájci frankban felvett hiteleket lejalapú hitelre váltsák, a szerződés megkötésének napján számolt valutaárfolyam alapján

A képviselőház plénuma ma délután hoz végső döntést a svájci frankban felvett hitelek könnyítését célzó jogszabály-tervezetről. Azt szeretnénk, hogy a svájci frankban felvett hiteleket számolják át arra az árfolyamra, amely a szerződés megkötésének napján volt érvényes. Az RMDSZ azért harcol, hogy ne csak azon személyekre legyen érvényes ez az előírás, akik átlépték az 50%-os jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót, hanem mindenkire” – fogalmazott Máté András Levente, a Szövetég képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy a parlament alsóháza a végszavazást megelőzően megvitatta a jogszabály-javaslatot.

Az RMDSZ alsóházi frakcióvezetője hozzátette: „Románia törvényrendszerének mielőbb megoldást kell nyújtania a svájci frankban felvett hitellel rendelkezőknek. Elfogadhatatlan, hogy ezen személyek hitelét nem a szerződés megkötésének napján számolt valutaárfolyam alapján számolják. Az RMDSZ volt az első politikai alakulat, amely kidolgozott egy ilyen jellegű törvénytervezetet az elmúlt években, azonban nem részesült többpárti támogatásban, a mai törvénytervezet az RMDSZ által javasoltakat lépteti érvénybe.”

Máté András elmondta, a mai nap folyamán végszavazásra bocsátják a törvénytervezetet, így ennek értelmében ezen hitelek gyakorlatilag lejalapú hitelre alakulnak, hiszen a szerződés megkötésének napján érvényes valutaárfolyam alapján számolják ki a részletet a törvény életbelépését követően.

A törvényjavaslatba liberális kezdeményezésre bekerült egy olyan cikkely is, amely előírja, hogy csak a 250 000 frank értéket meg nem haladó frankhiteleket konvertálnák.

A képviselőház plénum ma 15.30 órakor döntőházként szavaz a törvénytervezetről.

kapcsolódó

Hírlevél