Maros megyei tanácsosok is kezdeményezték a népszavazás kiírását

Maros megyei tanácsosok is kezdeményezték a népszavazás kiírását

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke és Kelemen Márton, az RMDSZ Maros megyei tanácsosi frakciójának vezetője a Szövetség gazdasági-fejlesztési régiók átalakítására vonatkozó polgári kezdeményezéséről beszélt sajtótájékoztató keretén belül Marosvásárhelyen, október 25-én, pénteken. 

Brassai Zsombor megyei elnök elmondta, beigazolódott néhány napja tett kijelentése, mely szerint nem Marosvásárhellyel és a marosvásárhelyi társadalommal van baj, hanem a várost és megyét vezető politikummal, hiszen a PDL és USL politikusai érvek nélkül utasítják el a népszavazás kiírását.

 

„A politikai nyilatkozatok eltorzították ezt a kezdeményezést, olyan köntösbe próbálják öltöztetni, amely etnikai feszültségekhez vezethet a vásárhelyi társadalomban. Teljesen világos azzal a politikai elittel van baj, amelyik mindegyre előveszi az etnikai kártyát és megpróbálja a románokat a magyarokkal szembefordítani. De nemcsak ezt a tévedést követik el, hanem tulajdonképpen kockára teszik mind a megye, mind a térség jövőjét is ”- hangsúlyozta Brassai Zsombor megyei elnök. 


Kelemen Márton, frakcióvezető az aláírásgyűjtés Maros megyei kezdeményezője a Maros Megyei Tanács jegyzőjétől kapott hivatalos választ ismertette. A tanács jegyzője a harmincnapos határidőt betartva csak tegnap válaszolt a beadványra. A jegyző, válaszában technikai kifogásokat emelt az aláírásgyűjtő ívvel szemben, amelyet két pontban módosított. „Tudtuk, hogy a nyomtatvány minden törvényes előírásnak megfelel, fontosnak tartottuk felmutatni a megye lakósságának a támogatását, ezért elkezdtük az aláírásgyűjtést.  A megyei tanács jegyzője tulajdonképpen csúfot űz azzal a több mint 50 ezer polgárral, aki aláírta a kezdeményezést. Az aláírásgyűjtő ívvel szembeni kifogások pusztán formaiak, semmilyen módon nem érintik a kérdés lényegét, nem módosítja azt a kérdést, amivel kapcsolatban a megye polgárai kifejtették véleményüket. Éppen ezért azt gondolom, hogy ez semmit nem von le az aláírások hasznosságából és abból a tényből, hogy az ügy széleskörű támogatottságnak örvend”- mondta Kelemen Márton, frakcióvezető. 


Mivel a polgári kezdeményezésre várt válasz nagyon elhúzódott, ezért az RMDSZ megyei tanácsosai éltek a törvény adta lehetőséggel, és idejében iktatták a népszavazás kiírására vonatkozó kezdeményezést. A megyei tanácsosok november 14-re kezdeményezik a tanácsülést, ezzel a napirendi ponttal. Az RMDSZ polgári kezdeményezése mindenképp a megyei tanács napirendjére kerül, amelynek fontosságát a még mindig folyamatban lévő aláírásgyűjtési akció révén összegyűlt aláírások csak megerősítenek. Az RMDSZ Maros megyei szervezete arra kéri a lakosokat írják alá a kezdeményezést, hiszen több ezer ember akaratát nem tudják csak úgy leseperni az asztalról.

kapcsolódó

Hírlevél