Márkaszék község lakosait is megilleti a légszennyezés miatti korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége

Márkaszék község lakosait is megilleti a légszennyezés miatti korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége

„A Bihar és Szilágy megye határán fekvő két község – Berettyószéplak és Márkaszék –  lakói egyaránt ki vannak téve ugyanazon nyersolaj-kitermelést végző vállalat légszennyezésének. 2015-ben az RMDSZ által is támogatott jogszabály a Bihar megyei Berettyószéplak községben élők számára lehetővé tette, hogy két évvel korábban kérhessék nyugdíjazásukat, tekintettel a lakhelyük közelében zajló kitermelés egészségre káros hatásaira. Az akkori rendelkezés azonban nem vonatkozott a megyehatár Szilágy megyei felén fekvő Márkaszék község lakosaira, holott az ipari szennyezés őket is legalább annyira érinti, mint a berettyószéplakiakat. Ezt a méltánytalan helyzetet rendezendő, az RMDSZ törvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlamentben, amelyben a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségének kiterjesztését kéri Márkaszék község lakosaira is. Azt szorgalmazzuk, hogy a légszennyezés miatti korkedvezményt terjesszék ki mindenkire, aki legalább 30 évet élt Márkaszék községben, vagy legkevesebb 15 éven át dolgozott a kérdéses nyersolaj-kitermelő vállalatnak függetlenül attól, hogy jelenleg hol él” – magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A Bihar megyei szenátor elmondta, az RMDSZ törvénymódosító tervezetét hétfőn elutasította a felsőház plénuma, ezzel azonban még nem dőlt el végleg a jogszabály sorsa, hiszen a képviselőház hozza a végső döntést a kérdésben.

Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei képviselője, a jogszabály kezdeményezője kifejtette, Márkaszék község lakosainak megkeresése nyomán dolgozta ki a Szövetség a törvénymódosító javaslatot. „A Márkaszék községhez tartozó falvak – Lecsmér, Porc, Somály, Bulyovszkytelep és Márkaszék – lakosainak jelentősen romlott az egészségi állapota a nyersolaj-kitermeléssel járó légszennyezés hatására. Az ipari tevékenység során benzol, toluol, xilol és alifás szénhidrogének kerülnek a levegőbe, ezek mind olyan gázak, amelyeknek tartós belélegzése nem ajánlott. A légszennyezés miatt Márkaszék községben igen gyakori a szív- és érrendszeri, légúti és rákos megbetegedések előfordulása. Az említett okok miatt indokoltnak tartjuk, hogy a márkaszékiekre is terjesszék ki a nyugdíjazási korkedvezmény lehetőségét” – mondta. Seres Dénes szerint Márkaszéket Berettyószéplakhoz hasonló mértékben érinti a nyers-olajkitermelés, mi több, a tevékenység egy része a közigazgatási egység területén belül zajlik, a község egyes falvaiban a lakóházak közvetlen közelében, a kertekben, udvarokban is történik ilyen jellegű munka. Emellett a lelőhely fejlesztési tervében szerepel a kitermelési tevékenység további bővítése – összegezte a képviselő.

kapcsolódó

Hírlevél