Közel 35 ezer aláírás gyűjtött az RMDSZ több mint száztíz háromszéki településéről Fotó: Fotó: Henning János

Közel 35 ezer aláírás gyűjtött az RMDSZ több mint száztíz háromszéki településéről

Október 15-én, kedden Tamás Sándor megyei elnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere sajtótájékoztató keretében számoltak be arról az akcióról, amelynek során a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 33.594 aláírást gyűjtött Háromszéken.

Az aláírásgyűjtést a Magyar Polgári Párt és a Székely Nemzeti Tanács közreműködésével a fejlesztési régiók átalakításáról szóló népszavazás kiírására végezték. Ebbe a munkába kapcsolódtak be még a történelmi magyar egyházak, civil és ifjúsági szervezetek, tisztségviselők és önkéntesek.

 

Az elmúlt tíz napban a reményeket felülmúló összefogásról tettek bizonyságot Háromszéken. A megyében a népszavazás kiírásához szükséges öt százalékos küszöb 9 321 aláírás lett volna, melyet közel a négyszeresével haladtak meg. Nemcsak a magyar többségű, hanem román településeken is van támogatottsága a kezdeményezésnek, például Hídvégen, Bácsteleken vagy Bölönpatakon.

 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik aláírták az íveket. Kifejtette: „Ebben a megyében közel 35 ezer, Székelyföldön pedig 100 ezer aláírás gyűlt össze, ami azt bizonyítja, hogy a kezdeményezés nem csupán néhány politikus elképzelése, hanem széles társadalmi támogatottsággal bíró eszme. A legfontosabb az, hogy Romániában és az erdélyi magyarok körében nem volt még soha olyan kezdeményezés, amely regionális népszavazást eredményezett. Úgy érzem, paradigmaváltás indult el azzal, hogy életre hívtuk ezt a mozgalmat, ez mind a román demokrácia, mind pedig az erdélyi magyarok szemszögéből rendkívül fontos.”

 

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere demokratikus tesztnek tartja Románia számára a székelyföldi régióval kapcsolatos népszavazást. Az elöljáró ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy az aláírásgyűjtéskor világosan kiderült az, hogy melyek azok a megyék ahol együtt lehet működni a román pártok képviselőivel és melyek azok, ahol nem. Pozitív példaként említette Bihar, Szatmár és Szilágy megyét, ugyanakkor Maros megyében a kormánypártok képviselői nemcsak a tárgyalásoktól zárkóztak el, de különféle módokon igyekeztek akadályozni az aláírásgyűjtés folyamatát.

 

„Az akadályok ellenére Maros megyében rengeteg, több mint 40.000 aláírás gyűlt össze. Ez egy világos jelzés ara nézve, hogy a maros megyei magyarok hogyan tekintenek Székelyföldre, a székelyföldi régióra. Akarják és támogatják ennek létrejöttét. Gratulálok a Maros megyei kollégáknak és Maros megye lakosságának. ” – nyilatkozta a polgármester.

 

Antal azt is elmondta, hogy véleménye szerint a román állam sokkal előrébb tartana az európai uniós alapok lehívásában, ha 2006-ban megvalósult volna a decentralizáció és a fejlesztési régiók átszervezése Romániában, és mindez tényleg úgy valósult volna meg, hogy az valóban az ország és a polgárok érdekeit szolgálja.

 

„Csehország, Magyarország vagy Szlovákia szintjén lennénk ami a források lehívását illeti, ha nem mesterségesen összetákolt fejlesztési régiókat hanem egymással organikusan összefüggő regionális egységeket hoznak létre. Románia nem engedheti meg magának azt, hogy további hét éven keresztül működésképtelen rendszert tartson fenn, és ezzel 18 millió román polgárt tartson szegénységben csak azért, hogy másfél millió romániai magyarnak ne legyen jó." – összegezte Antal Árpád. 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél