Kovács: Az őszi választási kampányban is fontos szerep hárul az önkormányzatokra - Újraalakuló ülését tartotta a Partiumi Önkormányzati Tanács

Kovács: Az őszi választási kampányban is fontos szerep hárul az önkormányzatokra - Újraalakuló ülését tartotta a Partiumi Önkormányzati Tanács

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség legfontosabb célja az összefogás: összefogni azokkal a magyarokkal, akik nem a Szövetségre voksoltak, vagy távol maradtak az urnáktól a tavaszi önkormányzati választásokon. Mi nyitni akarunk irányukba, partnerséget, gondjaikra valós megoldásokat kínálunk – jelentette ki Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára szombaton Nagykárolyban, a Partiumi Önkormányzati Tanács újraalakuló ülésén.

Ennek keretén belül megvitatták és elfogadták a Partiumi Önkormányzati Tanács új működési szabályzatát, megválasztották a testület elnökét és az elnökség tagjait, ugyanakkor felállították az idei parlamenti választásokkal kapcsolatos teendők naptárát.

Kovács Péter a decemberi választások megfelelő előkészítésére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, ezeken magas román részvétel várható, ami veszélybe sodorhatja az 5 százalékos küszöb elérését a magyar érdekképviseleti szervezet által. „A mozgósítás meghatározó lesz, ebben jelentős szerepet játszanak majd önkormányzataink” – hívta fel a figyelmet a főtitkár. Elmondta: tudatosítani kell az emberekben, hogy az erős magyar parlamenti képviselet hiányában elveszíthetjük az elmúlt 22 évben visszaszerzett jogainkat. Emlékeztette a jelenlévőket a sepsiszentgyörgyi Mikó Kollégium helyzetére, amelyet az Erdélyi Református Egyháztól akarnak önkényesen visszaszerezni, vagy az egykori pénzügyi palota épületére Nagyváradon, amelyet a város polgármestere próbál jogtalanul elvenni a Római Katolikus Püspökségtől. „Ott kell lennünk, ahol rólunk döntenek, hiszen csak így tudunk továbbra is elkötelezetten küzdeni az igazságszolgáltatásért, egyházaink, mindannyiunk örökségének megvédéséért, a bennünket megillető jogok tiszteletben tartásáért. Erdély-szerte több száz olyan visszaszolgáltatott ingatlan van, amelyben iskola, óvoda működik. Megtapasztaltuk, hogy ezeket még ma is a visszaállamosítás veszélye fenyegeti: ismét megfoszthatják közösségünket jogos tulajdonától” – mutatott rá Kovács Péter.

A politikus tájékoztatta a testület tagjait a szórványmenedzser szolgálatról, amelyet a Főtitkárság indított be az elmúlt napokban. „Ezáltal még nagyobb szerepet akarunk vállalni a magyarlakta régiók közötti kulturális tapasztalatcsere megszervezésében. Segítenünk kell az interetnikus környezetben élő magyarok önfejlesztő erőfeszítéseit, támogatnunk kell közösségépítő tevékenységeiket, erős hálózatot kell kialakítanunk a szórvány és a tömbmagyar közösségek között” – fogalmazott az RMDSZ főtitkára, felkérve a partiumi önkormányzati képviselőket, hogy támogassák a kezdeményezést, ebben vállaljanak minél aktívabb szerepet.

A Partiumi Önkormányzati Tanács megválasztotta új elnökségét is, ennek tagjai: Csáki-Gál Károly, Végvár polgármestere (Temes megye), Bognár Levente, Arad alpolgármestere (Arad megye), Szabó Ödön, Bihar megyei tanácsos (Bihar megye), Vida Noémi, Nagybánya városi tanácsos (Máramaros megye), Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere (Szatmár megye) és Csóka Tibor, Szilágy megyei tanácsos (Szilágy megye), aki a testület elnöki tisztségét is ellátja.

kapcsolódó

Hírlevél