Kálvin János nevét viselheti a kolozsvári Farkas utcai református templom előtti tér Fotó: Fotó: Farkas utcai templom Facebook-oldal

Kálvin János nevét viselheti a kolozsvári Farkas utcai református templom előtti tér

Új teret nevezhetnek el a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére Kolozsváron. Kolozsvár Polgármesteri Hivatala kedden sajtóközleményben tette közzé, hogy a jubileumi évforduló tiszteletére javaslatot tesz a Farkas utcai templom előtti tér átnevezésére. A Farkas utcai református templom és a Református Teológiai Líceum által behatárolt, Szent György szobor körüli teret Kálvin János reformátor nevét viseli, amennyiben az erre vonatkozó tanácsi határozatot megszavazza a városi tanács. A tér Piațeta Jean Calvin (Kálvin János tér) elnevezését Gergely Balázs kolozsvári városi tanácsos kezdeményezte, az RMDSZ városi önkormányzati frakciójának támogatásával.

Az erről szóló határozati javaslat-tervezetet október 8-án iktattam a városházán, egyben azt is kérve, hogy az Eötvös (ma Constanța) utca első szakasza (1-4. szám) a jövőben Luther Márton nevét viselje. Ez utóbbi javaslatot megvalósíthatóságát jelenleg mérlegelik az illetékesek. Szeretném megköszönni Emil Bocnak, Kolozsvár polgármesterének a város protestáns közösségei irányába tett gesztusát. Hasonlóképpen köszönöm Ft. Kató Béla és Ft. Adorjáni Zoltán püspök urak támogatását, valamint Oláh Emese alpolgármester asszonynak, Ballai Zoltánnak és Fehér Attila lelkipásztoroknak az ügyben nyújtott segítségét” – mondta Gergely Balázs kolozsvári tanácsos.

Kedden Kolozsvár Polgármesteri Hivatala közleményben üdvözölte a protestáns egyházakat a reformáció 500. évfordulója alkalmából.

kapcsolódó

Hírlevél