Hegedüs Csilla: A kultúra jövedelemhozó ágazat és nem pénznyelő képződmény

Hegedüs Csilla: A kultúra jövedelemhozó ágazat és nem pénznyelő képződmény

„Ha uniós szinten sikerül elfogadtatnunk azt, hogy a kultúra, az örökségvédelem támogatása tulajdonképpen egy olyan beruházás, amely gazdasági szempontból megtérül különböző szolgáltatások és munkahelyek formájában, akkor az ágazatot prioritásnak fogják tekinteni az Európai Unióban a fejlesztési források leosztásakor. Hiszek abban, hogy a 2014–2020 közötti időszakban konkrét adatokkal be tudjuk bizonyítani itthon és Brüsszelben, hogy érdemes európai forrásokat áldozni a műemlékek helyreállítására, kulturális programok finanszírozására, mert az nem pénznyelő, hanem éppen ellenkezőleg, jövedelemhozó befektetés. Éppen ezért támogatok minden erre irányuló civil kezdeményezést” – mondta Hegedüs Csilla örökségvédelmi államtitkár, EP-képviselőjelölt annak a kiáltványnak kapcsán, amelyet a Culture Action Europe civil kulturális ernyőszervezet dolgozott ki és ajánlott az Európai Parlament hazai képviselőjelöltjeinek figyelmébe. A dokumentumról a Nyitott Társadalomért Alapítvány bukaresti székhelyén megszervezett találkozón került szó, amelyen kulturális és emberjogi szervezetek képviselői vettek részt.

Hegedüs Csilla ismertette az RMDSZ európai parlamenti választási programjának főbb pontjait és az Erdély 2020 fejlesztési terv céljait, hozzátéve azt, hogy a Szövetség szakemberei már 2012-ben hozzáláttak a dokumentum elkészítéséhez. „A többi hazai politikai szervezettel ellentétben, az RMDSZ tudatában volt annak, hogy az uniós támogatások lehívására elő kell készíteni a terepet. Az elmúlt időszak katasztrofális adatait tekintve, pedig, nem csak Erdélynek kellene rendelkeznie egy ilyen, az uniós támogatások felhasználási módozatait megjelölő stratégiai tervvel, hanem az ország többi régiójának is. A Szövetség elvégezte a munkát, stratégiába foglalta, hogyan képzeli el a magyar közösség jövőjét és ez példaértékű lehet a többi politikai döntéshozó számára is” – hangsúlyozta az RMDSZ EP-képviselőjelöltje, aki azt is hozzátette, a fejlesztési tervben kiemelt helyen áll a mezőgazdaság fejlesztése és a munkahelyteremtés. Hegedüs Csilla továbbá azt is elmondta a civil szervezetek képviselőinek, hogy a Szövetség választási programjába beemelte az egy éve alakult Nőszervezet által javasolt prioritásokat, a családvédelemre, a nők és férfiak kiegyensúlyozott bérezésére, az édesanyák munkaerőpiacra való visszatérésére, a nők vállalkozói kedvének ösztönzésére vonatkozó törekvéseket.

„Választási programunk kidolgozásakor figyelembe vettük az Európai Unió fejlesztési prioritásait, de csalódottan tapasztaltuk, hogy az európai támogatáspolitikában továbbra sem élveznek elsőbbséget a kultúra különböző ágazatai. Márpedig számtalan példa van arra itthon és egész Európában, hogy a műemlékek helyreállítása fellendítette a turizmust, fejlődött a vendéglátóipar, a vállalkozók járulékos szolgáltatásokat hoztak létre. Ezeket a példákat össze kell gyűjteni európai szinten és pontos számadatok kíséretében letenni az európai döntéshozók asztalára annak bebizonyítására, hogy a kultúra tulajdonképpen jövedelemforrás. A következő időszakban ez kulcsfontosságú kezdeményezés volna az Európai Parlamentben” – jelentette ki Hegedüs Csilla a bukaresti találkozón, amelyen a civil szervezetek vezetői arra kérték az RMDSZ EP-képviselőjelöltjét, hogy támogassa törekvéseiket Brüsszelben.

kapcsolódó

Hírlevél