Háromszéki IGEN a népszavazásra

Háromszéki IGEN a népszavazásra

Kovászna Megye Tanács csütörtökön elfogadta a székelyföldi fejlesztési régióról szóló népszavazás kiírását. Több mint egyórás vita után a testület RMDSZ, MPP és EMNP 26 képviselőjének támogatásával, és az USL 4 tanácsosának ellenszavazatával eldőlt, hogy december 8-án referendumot szerveznek Kovászna megyében, ahol a következő kérdést teszik fel: „Egyetért-e azzal, hogy Kovászna megye, Hargita és Maros megyékkel együtt egy fejlesztési régiót alkosson, Marosvásárhely központtal?”

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke előjáróban elmondta: "Székelyföld jövője IGEN-nel kezdődik, hiszen több mint 120 ezren mondtak igen-t az általunk kezdeményezett aláírásgyűjtésre, ebből Háromszéken 35 ezren támogatják határozattervezetünket. A mai nap fontos választóvonal, egy új korszak kezdete, hiszen 120.000 aláírással támogatott elképzelést nem lehet szőnyeg alá seperni. Európában bevett szokás a népszavazás. Európa azt gondolja, hogy az emberek véleménye elsődleges."

 

A határozattervezet vitája során Antal Árpád, sepsiszentgyörgyi polgármester román nyelvű felszólalásában kifejtette: elsősorban a román közösséget és annak képviselőit szeretné meggyőzni, hogy a kezdeményezés minden itt élő ember érdekét szolgálja. Arra kérte az USL tanácsosait, hogy szavazzák meg a határozatot, hiszen az pozitív üzenet lenne Bukarest és a lakosság irányába.

 

A polgármester szerint a három megyéből álló fejlesztési régió a jelenleginél 180 millió euróval több uniós pénzforrást tudna lehívni. Ha marad a jelenlegi hatmegyés fejlesztési régió, akkor Kovászna, Hargita és Maros megye ennyi pénzt veszít, mert a fejlettebb Brassó és Szeben megyék elszívják előlük a pénzeket. A következő uniós költségvetési ciklusban Kovászna megye számára 40-50 millió euróval több pénzt tudna lehívni, ami hatalmas összeget jelentene a megyének, amiből infrastruktúrát lehetne építeni és munkahelyeket teremteni.

 

Antal Árpád kifejtette: a hazai tudományos szakemberek és a kormányzat is belátta, hogy a jelenlegi fejlesztési régiós berendezkedés csődöt mondott, a gazdag megyék, a fejlesztési pólusok elszívták az uniós pénzeket a kevésbé fejlett megyék elől.  Szerinte a problémát pontosan Brassó megye jelenti, hiszen abban a megyében magas az egy főre eső nemzeti össztermék (GDP), ezért ha Kovászna és Hargita megye vele egy régióba kerül, kevesebb pénzt kaphat, mintha a vele egy fejlettségi szinten lévő Maros megyéhez tartozna. Ami a román közösség fele nyújtott garanciákat illeti: Antal Árpád szerint jogos a feltevés, és tárgyalni kell a románok kulturális autonómiájáról és a román közösség képviselőinek részvételéről az adminisztrációban.

 

Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök szerint a határozatot még csütörtökön elküldik a prefektúrára, illetve pénteken közzéteszik a médiában. Törvény szerint az elfogadásától számított 20 napon túl lehet megszervezni a referendumot, ez idő alatt meg kell alakítani a választási bizottságot, ki kell nyomtatni a szavazólapokat.

 

A megyei tanácselnök szerint sokat dolgoztak a határozat tervezeten, hogy jogilag, formailag ne találjanak hibát benne, ezért meglátása szerint – bár egyesek a tartalmával nem értenek egyet – a dokumentum jogilag megalapozott.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél