Gyergyószéken és Udvarhelyszéken is folytatódik a Minority SafePack aláírásgyűjtése

Gyergyószéken és Udvarhelyszéken is folytatódik a Minority SafePack aláírásgyűjtése

360 ezer európai uniós állampolgár támogatta eddig a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, és a munka folytatódik: össze fogjuk gyűjteni az egymillió aláírást, mondta el Gyergyószentmiklóson Vincze Loránt, aki szombaton Udvarhelyszékre és Gyergyószékre látogatott, ahol folytatódik az európai kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásgyűjtése.

„Látjuk a folyamat végét, tudjuk, melyek azok a tagállamok, ahonnan nagyobb számú aláírásokat várunk. Az Európai védelmet jogainknak! kezdeményezés össznemzeti ügy, így Erdély mellett, ahol már 231 ezren támogatták kezdeményezésünket, Magyarországról is nagy számú aláírást várunk; Felvidéken már 50 ezer aláírást gyűjtöttek, a horvátországi és szlovéniai magyarok is gyűjtenek, ott is teljesíteni fogják  a küszöböt. Ausztriában, Olaszországban, Németországban, Lengyelországban, Hollandiában és Belgiumban is intenzív a munka, Spanyolországban és a Baltikumban is nagyfokú elkötelezettséget tapasztaltunk, ugyanakkor vannak olyan szervezetek, amelyek a jövő év elejére időzítették az aláírásgyűjtés megkezdését” – számolt be a FUEN elnöke.

Udvarhelyszéken tanácsosokkal és újságírókkal találkozott az európai kisebbségi ernyőszervezet vezetője. Bíró Barna Botond, a területi szervezet ügyvezető alelnöke elmondta: eddig több mint 19 ezer aláírás gyűlt településeiken az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack kezdeményezésre, és hamarosan teljesíteni fogják az általuk vállalt aláírásszámot.

Gyergyószék már teljesítette a vállalását, de nem áll le a munka, szeretnénk, ha minél többen szereznének tudomást és járulnának hozzá a közös ügyhöz – mondta el a gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatón Barti Tihamér, a területi RMDSZ-szervezet elnöke. Kiemelte: párthovatartozástól függetlenül gyűjtötték az aláírásokat eddig is, és ezután is így fogják. Emlékeztetett: a kezdeményezést az összes erdélyi magyar és magyarországi párt támogatja.

A gyergyószéki kampányt koordináló Erős Levente beszámolt: csütörtöki összesítésük szerint 11298-an támogatták eddig vidékükön a Minority SafePacket, és december 18-ig folytatják az aláírások gyűjtését.

Vincze Loránt nagyon fontos üzenetnek nevezte azt, hogy az egymillió aláírás egynegyede Erdélyből fog jönni. Az erdélyi magyarság egy olyan közösség, amely itt akar megmaradni, a szülőföldjén, amely közösségi jogokat szeretne, és mivel érezzük, hogy a román politikummal a párbeszéd nehéz, ezért próbáljuk uniós szinten felhívni a figyelmet problémáinkra – fogalmazott.

„Ezek az aláírások erőt adnak, amelyet fel tudunk mutatni, ha összmagyar ügyekről, ha kisebbségi kérdésekről van szó. A Minority SafePacknek és Vincze Loránt FUEN-elnök tevékenységének köszönhetően az erdélyi magyarság ügyeire ma jobban figyelnek uniós szinten” – tette hozzá Barti Tihamér.

kapcsolódó

Hírlevél