Folytatódik a Kovászna megyei kórház korszerűsítése

Folytatódik a Kovászna megyei kórház korszerűsítése

Közel 5,4 millió lejjel bővül Kovászna megye, és közvetve a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetése, a Ritli László Egészségügyi Miniszter által jóváhagyott támogatás révén.

A célirányosan érkező összeget két beruházási területen használhatja fel a Kovászna Megye Tanácsa által fenntartott egészségügyi intézmény - tájékoztatott Henning László, a megyei önkormányzat alelnöke, aki elmondta, hogy az összeg egy tetemes része, azaz 3,9 millió lej a kórház főépületének jelenleg felújítás alatt álló B szárnyában zajló munkálatokra érkezik, pontosabban ebből az összegből le tudják zárni az alagsor, a földszint és az első emelet felújítását. A munkálat teljes értéke 4,1 millió lej, amiből, az új előírások értelmében 5 százalék önrészt, jelen esetben 284 ezer lejt az önkormányzatnak kell vállalnia. Ennek a munkálatnak az elvégzésétől függ a további korszerűsítés, amelyet a megyei önkormányzat a tavaly elnyert 22 millió euró összértékű uniós pályázatból finanszíroz.

Amint azt András-Nagy Róbert az intézmény menedzser-igazgatója is megerősítette, az E és F szárnyak, valamint a B szárny felújítási munkálatai csak azt követően kezdhetők el, hogy a már említett lezárult. A minisztérium által jóváhagyott 3,9 millió lejről egyébként még az előző tárcavezető, Cseke Attila biztosította a háromszéki önkormányzatot, amit utóda Ritli László megerősített.

"A Középrégióban erre a tengelyre benyújtott és elnyert legnagyobb értékű pályázat végrehajtása egyébként jól halad, és hamarosan a munkálatokra, illetve a megközelítőleg 4 millió euró összértékű eszközbeszerzésre kiírt tenderek dokumentációja felkerül az elektronikus közbeszerzésekkel foglalkozó internetes oldalra, a SEAP-ra" - tette hozzá Henning László. Az alelnök ugyanakkor elmondta, hogy szaktárca által jóváhagyott támogatás maradék részét, azaz közel 1,6 millió lejt a kórház saját víztisztító, ülepítő állomásának kiépítésére használhatják fel.

András-Nagy Róbert rámutatott, hogy a létesítmény kialakításának határideje október 31-e, és a hatályba lévő környezetvédelmi előírások értelmében az intézménynek kötelező módon el kell végeznie ezt a beruházást. Továbbá beszámolt arról is, hogy a B szárny felújítás alatt álló három szintjén, az alagsortól az első emeletig, sorrendben a sürgősségi fogadó-osztály, a szülőblokk, valamint az ortopédiai osztály kap majd helyet.

Henning László az összegek kapcsán hozzátette, hogy ezek már szerepelni fognak Kovászna Megye Tanácsána, március 29-i soros ülése napirendjei között, a költségvetés módosításra vonatkozó határozattervezetben. A tervezet egyébként más összegeket is előír a megyei sürgősségi kórház számára, a beruházások tételnél, amely összesen 6,4 millió lejt tesz ki.

kapcsolódó

Hírlevél