Évet értékelt a MIÉRT, Apjok Norbert képviselői terveit ismertette

Évet értékelt a MIÉRT, Apjok Norbert képviselői terveit ismertette

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a Magyar Ifjúsági Értekezlet kedden, január 17-én. Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke kijelentette: tartalmas, eseménydús évet tudhat maga mögött a szervezet.

Antal Lóránt a sajtótájékoztatón elmondta: „a 2016-os év egy nehéz, de eredményes volt. Bátran kijelenthetem azt, hogy a MIÉRT történetében talán még sosem voltunk ilyen erőteljesek, aktívak. Azt gondolom, ez meg is hozta az eredményt. Felkészült fiataljaink vannak a politika színterén, akik hatékonyan fogják tudni képviselni az erdélyi magyar fiatalok érdekeit. Rendezvényeinken keresztül folyamatosan a fiatalok igényeire összpontosítottunk.”

Az elmúlt évben, tavasz folyamán az Ifjúsági és Sportminisztérium számos konzultációt szervezett, ahol az ifjúsági szervezetek módosítási javaslatokat vitathattak meg. A MIÉRT több javaslatot is benyújtott, majd az RMDSZ parlamenti frakcióival egyeztetett, a képviselők és szenátorok segítségét kérve a törvény megszavazásához. Áprilisban elkezdődött a Rólad szól elnevezésű konzultációs karaván, amely során Erdély 30 városában, 6 héten át közel 2000 fiatal mondhatta el a véleményét az őt leginkább foglalkozható problémákkal kapcsolatban.

A 2016-os évben két kampány is lezajlott, a Magyar Ifjúsági Értekezlet pedig mindkettőt sikeresen zárta, hiszen a helyhatósági választások eredményeként 12 fiatal polgármester, 3 megyei tanács alelnök, 16 megyei tanácsos és több száz helyi tanácsos képviselheti a fiatalokat a helyi döntéshozatalban. A parlamenti választások eredményeként Apjok Norbert képviseli az ifjúság érdekeit a döntéshozatal legfelsőbb szintjén is a következő négy évben.

Apjok Norbert kiemelte: „a MIÉRT által javasolt módosításokkal kiegészített ifjúsági törvény számomra prioritás lesz a következő négy évben. Hasonlóan kiemelt fontossággal fogom kezelni azokat az ügyeket is, amelyekről a kampány során már nagyon sokat beszéltünk: az egynapos cégbeíratást, a startupok támogatását és az online ügyintézést szeretném elősegíteni a következő négy évben az IT bizottságban történő munkámmal.”

Antal Lóránt elmondta, a szervezet egyik legnagyobb éves rendezvényét, az EU Tábort idén új helyszínen szervezték meg A fiatalok Európája címmel, amelyre Nagy-Britannia romániai nagykövete is elfogadta a meghívást, és az év egyik legkiemelkedőbb eseményéről, a Brexitről látta el hasznos információkkal a tábor résztvevőit.

Az ősz folyamán megszervezték a MIÉRT Akadémiát Püspökfürdőn, emellett a MIÉRT hagyományos konferenciáin, a Székelyföldi, Partiumi és Szórványkonferencián is részt vehettek a fiatalok. Mindezek sorát számos, ifjak számára hasznos képzés bővítette. A szervezet a Kolozsvári Magyar Napokon, az Ifjúsági Pavilon programjainak lebonyolításában is aktívan részt vett. Novemberben lezajlott a Vállalkozz rá! elnevezésű konferencia, amely erdélyi és magyarországi fiatal vállalkozók számára nyújtott lehetőséget a kapcsolatépítésre, üzletkötésre. A budapesti konferencia a MIÉRT és IKSZ közös együttműködésének egyik kézzelfogható eredménye, amelynek következő állomása Kolozsvár lesz, februárban.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet, a YEPP tagszervezeteként aktívan részt vett az év során a YEPP Tanácsülésein, illetve fiataloknak szóló, ingyenes, Európát átszelő vasútbérletért lobbizott a bécsi ülésen.

A szervezet két kiadvánnyal is előrukkolt: az Önkormányzati kisokos a fiatal önkormányzati képviselőknek nyújt segítséget munkájuk során, a Pályázz a jövődre kisokos pedig hiánypótló kiadványként tartalmazza a bel- és külföldi pályázati lehetőségeket a fiatal vállalkozni vágyók számára.

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: „az elmúlt években az RMDSZ kiemelt figyelmet fordított az ifjúságot érintő kérdésekre, a tavalyi év kiemelkedően sikeres volt ebben a tekintetben. Több fiatal vállalt szerepet az önkormányzatokban, a parlamentbe is bejutott egy olyan MIÉRT-es fiatal, aki ifjúsági szervezeti tapasztalatokkal rendelkezik. Nemcsak a szervezetben, hanem a társadalomszervezésben, programokban, támogatásokban is nagyobb részt sikerült az ifjúságra fordítani.”

kapcsolódó

Hírlevél