Évértékelő sajtótájékoztatót tartott Borbély László

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott Borbély László

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott ma, december 18-án Marosvásárhelyen Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke. 

Az elmúlt években, mintha minden felgyorsult volna körülöttünk, de talán csak azért érzem ezt, mert egy olyan országban élünk, ahol sosem lehet unatkozni, főként ami a politikát illeti” – fogalmazott a beszélgetésen a Szövetség alelnöke. Hozzátette, ami a 2013-as évet illeti, amely parlamenti szinten egy 70 százalékos többség megalakulásával indult, az állampolgárok pedig azt remélték, hogy ennek a koalíciónak van elképzelése Románia jövőjét illetően.

 

Egy év elteltével arra jöttünk rá – és nem csak mi, politikusok, de a választó polgárok is –, hogy ez a koalíció nem tud koherensen működni. Egymás után hozzák a rossz döntéseket, köztük Verespatak, a bányatörvény, vagy a Román Televízió új elnökének kinevezése, és olyan intézkedéseket hoztak, amelyek elbizonytalanították az állam intézményeit. A paradoxon egyébként az, hogy mindezek ellenére a makrogazdasági mutatók jók, ami arra utal, hogy Románia jó évet zárt. Amiből a kormánykoalíció nem vizsgázott jelesre az, hogy nem tudott egy hiteles, stabil törvénykezést végigvinni” – hangsúlyozta a sajtó képviselőivel találkozva Borbély.

 

Elmondta, ami az RMDSZ-t illeti, a román kormánnyal egy normális dialógus alakult ki, és az idei év egyik legnagyobb sikerének a decentralizációs törvénytervezetet tartja, amely az utóbbi évek legfontosabb kormánydöntésének tekinthető. „A magyar közösségnek a legfontosabb az, hogy a jogszabály közelebb hozza a döntéshozatalt az állampolgárhoz. Az önkormányzataink, ahol többségben vagy hangsúlyosan ott vagyunk, olyan kérdésekben tudnak dönteni, amelyekben eddig Bukarestben döntöttek” – fogalmazott a politikai alelnök, aki korábban azt is kifejtette, hogy a decentralizáció egyik fontos hozadéka az, hogy megnehezíti az erdélyi magyarság által kifogásolt régiókialakítási tervek megvalósítását. „Miután kiosztották a hatásköröket a megyékhez és megyeközpontokhoz, sokkal nehezebb lesz ezeket megint visszahozni regionális szintre” – vélekedett.

 

Borbély László újságírói kérdésre elmondta: a 2014-es év legégetőbb problémája a költségvetési tervezet véglegesítése, illetve az alkotmánybírósági döntés lesz a decentralizációs törvény kapcsán. „Az intézmények tevékenysége stagnál, és várják, hogy mit hoz az új év. Mi, így az ünnepek táján azt kívánjuk a koalíciónak, hogy üljenek le tárgyalni pár napig, és próbáljanak koherens megoldással előállni mind a jogállam intézményei, mind pedig az állampolgárok számára. Ami a Szövetséget illeti, elmondhatom, mi továbbra is képviselni fogjuk a romániai magyarság érdekeit, véleményünket elmondjuk akkor is, ha az esetleg árt népszerűségünknek” – szögezte le Borbély László. 

kapcsolódó

Hírlevél