Európai védelmet jogainknak aláírásgyűjtés Brassó megyében is

Európai védelmet jogainknak aláírásgyűjtés Brassó megyében is

A Brassó Megyei Önkormányzati Tanács október 5-ei gyűlésén csatlakoztak az Európai védelmet jogainknak című aláírásgyűjtéshez a Brassó városi, megyei, illetve vidéki helyi tanácsosok. Fontos feladatként határozták meg, hogy hozzájáruljanak az RMDSZ által vállalt 250 ezer erdélyi aláíráshoz.

Részletesen tájékoztattuk a Brassó megyei önkormányzati képviselőket az európai szintű kezdeményezésről.Meghatároztuk a céljainkat, konkrét tennivalóinkat, és a vidéki polgármesterek, alpolgármesterek és helyi tanácsosok vállalták a feladatot. Az RMDSZ Brassó megyei szervezete ez idáig több mint 500 aláírást gyűjtött két magyar rendezvényen, így a munka folytatódik a vidéki szervezeteinkkel kiegészülve” – nyilatkozta Varga Nándor ügyvezető elnök.

Vincze Lóránt FUEN elnök képviseletében vett részt Szilágyi István, aki bemutatta az európai szintű kisebbségvédelmi föderációt, amelynek – mint mondta – az RMDSZ a zászlós hajója. Kiemelte, az európai egymillió aláírásból 250 ezret vállalt Erdély – ennek összegyűjtése lesz a következő időszak egyik fontos feladata. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy szórványban a többségi nemzet támogatásának kérésében a szolidaritásra lehet alapozni. Továbbá a több nyelvre, többek közt románra lefordított anyagok használatát javasolta, hogy el lehessen magyarázni, ez nem szól a többségi nemzet ellen, nem vesz el a román államtól, hanem a kisebbségeknek ad védelmet és jogokat.

Varga Nándor a jövő évi magyarországi választásokkal kapcsolatosan ismertette, a regisztrációban segítkezik a megyei szervezet, illetve most már a vidéki településeken is regisztrálhatnak azok a magyar állampolgárok, akik majd szavazni akarnak.

Folytatásként, Ambrus Izabella képviselő tájékoztatott a parlamenti frakció munkájáról, főként a 215-ös törvénymódosítás leszavazásáról, melynek üzenete az, hogy a román többség visszautasította a párbeszédet a magyarokkal.

Géczi Gellért, a MÖT elnöke bemutatta a készülő önkormányzati konzultációs körutat. A négyfalusi tanácsos kiemelte, az önkormányzati képviselőkön múlik az, hogy az egyszerű embereknek hogyan tudják elmagyarázni a célt: európai szinten védelmet és jogokat szerezni a magyar kisebbségnek. Géczi Gellért nevesítette Tóásó Imeldát, Brassó Megye Tanácsának alelnökét a MÖT Állandó Bizottságába, ezt a gyűlés egyhangúan megszavazta. Tóásó Imelda a megyei önkormányzat aktuális ügyeiről számolt be, miszerint fejlemények vannak a repülőtér ügyében, útjavításokra és útfelújításokra lehet számítani, végül összegezte a megyei pályázatok tapasztalatait is.

kapcsolódó

Hírlevél