Együtt ünnepeltek Medgyesen a Magyar Szórvány Napja és a Magyar Nyelv Napja alkalmából

Együtt ünnepeltek Medgyesen a Magyar Szórvány Napja és a Magyar Nyelv Napja alkalmából

A magyar nyelv, anyanyelvünk elválaszthatatlan és nélkülözhetetlen része mindennapjainknak. Magyarul közöljük mondandónkat, magyarul értjük meg egymást, életünkben először magyarul szólalunk meg, magyarul kérünk, magyarul örülünk, magyarul szomorkodunk. Édesanyánk magyar nyelven tanít minket, magyarul tanulunk az iskolában – a magyar nyelv biztos tudásának birtokában sajátítjuk el az idegen nyelveket” – hangzott el Balázs Botond, a Medgyesi MADISZ elnökének köszöntőbeszédében november 13-án, pénteken Medgyesen, a Millennium Házban. Az RMDSZ Szeben Megyei Szervezete és a Medgyesi Magyar Demokrata Ifjúsági Szövetség november 13-án ünnepséget szervezett a Magyar Szórvány Napja és a Magyar Nyelv Napja alkalmából.

Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének évfordulója mellett november 13-án idén először, a Magyar Nyelv Napja alkalmából is a magyar összetartozást ünnepelte a medgyesi közösség.

Balázs Botond felszólalásában emlékeztetett, az anyanyelv közösségünk nemzeti összetartozása és magyarságtudata megőrzésének és erősítésének alapköve. „szórványban nagy erőfeszítéseket teszünk ennek megőrzésére, használatát a mindennapokban fontosnak tartjuk. A magyar nyelv törvényes keretek közötti ünneplése nagy lépés a kulturális autonómia megélésében, biztosításában” – fogalmazott a Medgyesi MADISZ elnöke.

A hagyományteremtő rendezvény színvonalát a Báthory István Általános Iskola, Szeben megye egyetlen önálló magyar nyelvű tanintézménye diákjainak szavalatai emelték, Ferencz Orsolya, a Petőfi Sándor Program segesvári ösztöndíjasának Operett és Magyar Népdalok című műsora által pedig a közönség bepillantást nyerhetett az operett világába a Csárdáskirálynő, Marica grófnő, a Tatárjárás fülbemászó dalain keresztül.

 

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél