Borbély Sepsiszentgyörgyön: a decentralizációs terv a román kormány egyik legfontosabb döntése

Borbély Sepsiszentgyörgyön: a decentralizációs terv a román kormány egyik legfontosabb döntése

Sepsiszentgyörgyön, a II. Székelyföldi Fenntartható Építészeti Konferencián tartott előadást tegnap, október 17-én Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Fejlesztési pólusok – fenntartható fejlődés a településeken címmel. 

„Jó ha egy politikus olyasmiről beszélhet amihez ért, és itt el kell mondanom, hogy szerepem volt abban, hogy Romániának 2008-tól kezdődően területfejlesztési stratégiája van. Az utánunk következő kormányoknak sikerült megszüntetni a stratégiai főigazgatóságot, a minisztériumban elsüllyeszteni mindazt, amit mi felépítettünk, és most próbálják újra lábra állítani. 2007 január elsején, délelőtt Románia az Európai Unió tagja lett, de már délután nem tudta mihez kellene kezdjen, ahhoz, hogy egy hét éves tervet készítsen elő. Mindez a felkészületlenséget mutatja, illetve azt, hogy mi az amit a következő években el kell kerülni” - fogalmazott a konferencián Borbély László, aki beszédében a Zöld-ház programra is kitért, amelynek keretén belül, amíg a környezetvédelmi szaktárcát vezette a jelentkezők 6000 lejig terjedő támogatást kaphattak napelemek felszerelésére, illetve olyan hőenergiát előállító berendezésekre, amelyek brikettel, fűrészporral, növényi, fa- és erdészeti hulladékkal működnek. „A bennünket követő kormány ezt a programot is leállította. A zöld tető programot is be akartuk indítani, de sajnos már nem került sor rá” - magyarázta Borbély. Hozzátette, ezek mind olyan kérdések és problémák amelyekkel érdemes és kell is foglalkozni, a szentgyörgyi konferencia pedig tökéletes keretet teremt erre. 

A konferenciát követően, Borbély László és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a helyi sajtó képviselőivel találkozott, ahol egy kötetlen sajtóbeszélgetés keretén belül aktuálpolitikai témákról számolt be. Románia területi átszervezése kapcsán Borbély kifejtette: az Európai Unió most ugyanazt az üzenetet fogalmazta meg Romániának, mint amelyet az RMDSZ már többször elmondott az elmúlt egy év során, méghozzá azt, hogy a régiókat nem csak területi szempontok alapján kell átalakítani, hanem figyelembe kell venni a helyi értékeket, a hagyományokat, külön hangsúlyt fektetve az innovációra, illetve arra is, hogy a területi átszervezés során a gazdasági szintkülönbségek csökkenjenek a régiók között. „Arra is fel kell készüljünk mi, romániai magyarok, hogy Románia 40 milliárd eurót kell elköltsön 2014-2020 között. Az RMDSZ tavaly októberben letette Leonard Orban asztalára az Erdély 2020-as dokumentumot, amely a Szövetség konkrét gazdaságélénkítő és fejlesztési tervét tartalmazza. Ezzel szemben, a román kormánynak még mindig nincs konkrét elképzelése a költségvetést illetően.

A 160 oldalas EU-s partnerségi egyezmény tervezetéből sem derül ki, hogy melyek a prioritásai a következő hét évre” - magyarázta a politikai alelnök. Elmondta, az uniós alapokért felelős miniszter tulajdonképpen egy menüt adott a kezükbe arról, hogy mit tudnának csinálni a következő 7 évben, de sajnos nincsenek benne konkrét elképzelések és prioritások megfogalmazva, főként csak elméleti szinten tárgyalja a pénzügyi stratégiákat. „Vannak ugyan bizonyos elképzelések a minisztériumok szintjén, de továbbra is nagy szükség van a humán erőforrás megerősítésére, olyan szakemberekre, akik ezeket a terveket elkészítik és le menedzselik” - fogalmazott.

A decentralizáció kapcsán, Borbély László hangsúlyozta: az RMDSZ az egyetlen politikai szervezet, amely már a 90-es évek óra sürgeti a decentralizációt, június óta a kormány asztalán van az erre vonatkozó törvénytervezetük. „Meglepetésünkre a kormány nagy mértékben, közel 95%-ban átvette az általunk megfogalmazott elképzeléseket. Ez végül is egy jó dolog, de amint azt elmondtuk, ha nem teremtenek pénzt a decentralizált intézmények működésére, fölösleges ez az egész folyamat” - nyilatkozta Borbély Sepsiszentgyörgyön. Hozzátette, szerinte a decentralizációs terv a román kormány egyik legfontosabb döntése az elmúlt években. Arra a kérdésre, hogy a szenátusban miért seperték le az RMDSZ decentralizációs tervezetét az asztalról, Borbély kifejtette: valószínűleg politikai büszkeségről, hiúságról lehetett szó, lévén, hogy az RMDSZ ellenzéki politikai alakulat, politikai szempontokból nem fogadhatták el. „Én azt látom, hogy ebben a kormányban megvan az akarat a decentralizáció kivitelezésére. Számunkra pedig az a legfontosabb, hogy a Szövetséget egy olyan tényezőnek tekintsék, amely közel másfél millió állampolgárt képvisel, hogy meghallgassanak, és figyelembe vegyék javaslatainkat” - szögezte le az alelnök.

A fejlesztési régiókért indított RMDSZ-referendum kapcsán a Szövetség politikai alelnöke elmondta: őt is kellemesen meglepte, hogy kevesebb mint két hét alatt több mint 100.000 aláírás gyűlt össze Székelyföldön. „Ezt a folyamatot mindenképp folytatni kell, mert végre sikerült eljuttatni üzenetünket az emberekhez, ők pedig egyértelműen pozitívan reagáltak rá. A referendummal megerősítjük azt, hogy az állampolgárok kiállnak mellettünk, és egy maximálisan demokratikus módszerrel bizonyítottuk be azt, hogy a székelyföldi emberek is, magyarok és románok egyaránt támogatják a székelyföldi gazdasági régió létrejöttét, adminisztratív hatáskörök nélkül” - fogalmazott Borbély.

A sajtóbeszélgetés végén, Titus Corlățean külügyminiszter azon kijelentése kapcsán, mely szerint Románia a kisebbségi jogok tekintetében valamennyi vállalását teljesítette, Borbély László annyit mondott, Románia nem tartja tiszteletben a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájának több paragrafusát, és a Szövetség már dolgozik egy árnyékjelentésen, amely arra kötelezze Romániát, hogy az aláírt nemzetközi egyezményeket tiszteletben tartsa.

kapcsolódó

Hírlevél