Borbély: részletesebb EU-s költségvetési tervezetet várunk a kormánytól

Borbély: részletesebb EU-s költségvetési tervezetet várunk a kormánytól

A kormány 2014‒2020-as európai pénzügyi egyezmény tervezetét mutatta be tegnap, október 8-án a képviselőházban Eugen Teodorovici uniós alapokért felelős miniszter és Victor Ponta kormányfő. A tervezetről, amely a kormánynak a következő EU-s költségvetési időszakra vonatkozó stratégiáját tartalmazza, Borbély László képviselő, az RMDSZ politikai alelnöke, parlamenti felszólalásában elmondta: azért volt szükség erre a dokumentumra, hogy egy világos röntgenképet kapjunk az utóbbi hat év politikájáról, és arról is, hogy milyen stratégiai hibákat követett el a román kormányzás az elmúlt időszakban, ami az Uniós pénzalapok lehívását illeti. 

„Az uniós alapokért felelős miniszter tulajdonképpen egy menüt adott a kezünkbe arról, hogy mit tehetnénk a következő 7 évben, igaz, sajnos nincsenek benne konkrét elképzelések, prioritások megfogalmazva, főleg elméleti szinten tárgyalja a pénzügyi stratégiákat. Figyelembe véve azt, hogy az utóbbi időben az Európai Uniónak is változott az elképzelése a regionális fejlesztések terén, és egyre inkább az integrált projektekre összpontosít, az innovációt, a kutatásokat, a kis- és közepes vállalkozásokat részesítve előnyben – ami azt jelenti, hogy a LEADER és a Regionális Operatív Program keretén belül nagyobb támogatást kapnak majd a 20 ezernél kevesebb lakossal rendelkező települések –, arra kértük mind a minisztert, mind pedig a kormányfőt, hogy jöjjenek konkrét számokkal, régiókra leosztott stratégiákkal” – nyilatkozta Borbély László. Hozzátette, a számadatok bizonyították be azt is, hogy a kormány által népszerűsített nyolc fejlesztési régió nem lesz működőképes, tehát bízhatunk abban, hogy a kormány pénzügyi egyezmény tervezete hatékonyabb lesz amint bizonyos összegek letisztázódnak.
„Tanulva a múlt hibáiból, sokkal alaposabban elő kell készítenünk a következő hét év Európai Uniós pénzügyi stratégiáját, hogy 2014 január elsején ne arra ébredjünk, hogy fogalmunk sincs mivel kellene a napot kezdjük” – hangsúlyozta az RMDSZ politikai alelnöke. Elmondta, az RMDSZ frakciója két hét múlva további egyeztetéseken vesz részt Eugen Teodorovici uniós alapokért felelős miniszterrel, és ezen a találkozón részletesebben tárgyalnak az RMDSZ gazdasági fejlesztési tervéről, az Erdély2020-ról is.

kapcsolódó

Hírlevél