Borbély László: újra kell tárgyalni a decentralizációs törvényt

Borbély László: újra kell tárgyalni a decentralizációs törvényt

Az RMDSZ idei, 2015-ös évi prioritásait ismertette hétfőn, február 2-án a parlament februári szessziójának első ülésén Borbély László, a Szövetség politikai alelnöke.

Üdvözöljük, hogy 25 év után végre hetente lehetőségük lesz a parlamenti pártoknak a kormánnyal és a kormányfővel dialógust folytatni a parlamentben. Fontos, hogy a kormány időben konzultájon a parlamenttel az aktuális törvényekről, kikérje a képviselők, szenátorok véleményét, mi pedig, ha szükséges, felelősségre vonjuk a kormány képviselőit. A következő időszakban olyan fontos témák kerülnek terítékre, mint a pénzügyi törvénykönyv vagy a választási törvény. Stabilitásra, kiszámíthatóságra és hosszútávon működő döntésekre van szükség, a kormánynak pedig a svájci frankban felvett hitelekre vonatkozóan is állást kellene foglalnia, mert a pénzügyi terhet meg kell osztani a bankok, az állam és a hitelezők között” – hangsúlyozta Borbély László felszólalásában.

 

Az RMDSZ prioritásaira kitérve, a politikai alelnök elmondta: a Szövetség elvárja a kormánytól, hogy a kisebbségi oktatás tekintetében másként járjanak el az osztályösszevonások terén, mint a többségi tanintézményekben, különben, főként a szórványban, de nem csak, asszimilációs folyamatoknak lehetünk tanúi. „Emellett, amennyiben erős helyi önkormányzatokat és közösségeket akarunk, a decentralizációs törvényt is újra kell tárgyalni, az önkormányzatoknak méltányos finanszírozást kell biztosítani. Ezért is nem tudunk egyetérteni az éves költségvetésben elfogadott szándékokkal. Az önkormányzatoknak a visszaosztott költségvetés-kiegyensúlyozási összegeket szabályzó kritériumokat újra kell tárgyalni, még a költségvetés módosítása előtt” – fogalmazott Borbély. Hozzátette, az RMDSZ aktívan részt fog venni a soron következő parlamenti találkozókon, és konkrét kérdéseket fog megfogalmazni a kormány politikájával kapcsolatosan.   

 

kapcsolódó

Hírlevél