Borbély László az ENSZ konferenciáján: az EU Tanács soros elnökségének átvétele jó lehetőség arra, hogy Románia a fenntartható fejlődést prioritásnak tekintse

Borbély László az ENSZ konferenciáján: az EU Tanács soros elnökségének átvétele jó lehetőség arra, hogy Románia a fenntartható fejlődést prioritásnak tekintse

Borbély László államtanácsos részt vett az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) dohai konferenciáján november 18-19-én, ahol megvitatták a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődésre és e programterv gyakorlatba ültetésére hivatott eszközök finanszírozását.

A találkozó, amely az ENSZ-tagállamok minisztereinek, illetve a konferenciát vendégül látó Katar magas rangú tisztségviselőinek részvételével zajlott, tulajdonképpen előkészítette a 2018-ban sorra kerülő Magas Szintű Politikai Fórum megszervezését. A részvevők hangsúlyozták a politikai akarat és a különböző állami intézmények közötti együttműködés, akárcsak az Agenda 2030 gyakorlatba ültetésére hivatott nemzetközi partnerség fontosságát.

A konferencia célja: a fenntartható fejlődési célok finanszírozásának útjában álló kihívások felkutatása és a tagállamok által alkalmazott jó gyakorlatok ismertetése volt, szem előtt tartva az új kezdeményezéseket és az innovációt.

Borbély László államtanácsos, aki meghívott előadóként vett részt az eseményen, a miniszteri kerekasztal-beszélgetésen beszámolt a Romániára utaló esettanulmányról, és ismételten megerősítette az ország vállalását a 2008-as Fenntartható Fejlődési Stratégia felújítására, valamint az Agenda 2030 gyakorlatba ültetésének monitorizálásához szükséges mutatók kialakítására. A 2018-as Magas Szintű Politikai Fórumon Románia előterjeszti az országos önkéntes jelentést. Az EU Tanács soros elnökségének átvétele jó lehetőség arra, hogy a fenntartható fejlődést prioritásnak tekintse Románia.

A konferencián Borbely László államtanácsos Achim Steinerrel, az ENSZ Fejlesztési Programjának (United Nations Development Programme; UNDP) adminisztrátorával és Körösi Csabával, Magyarország Elnöki Hivatala keretében működő Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság vezetőjével találkozott, akiket meghívott, hogy vegyenek részt Románia új Fenntartható Fejlődési Stratégiájának bemutatásán, amelyre 2018 első részében kerül sor.

kapcsolódó

Hírlevél